PAK's zijn organische verbindingen die bestaan uit gekoppelde aromatische ringen die van nature voorkomen in onder meer ruwe olie, kolen en teer. Bij onvolledige verbranding van organisch materiaal zoals hout, steenkool, olie en tabak komen ze vrij in de lucht. De bekendste en meest kankerverwekkende PAK is benzo(a)pyreen, afgekort als BaP. De metingen en regelgeving leggen daarom ook vooral de nadruk op deze stof.
Feiten & cijfers
Beleid
Diensten & producten
Projecten
Tips
PAK's
PAK’s of Polycyclische aromatische koolwaterstoffen ontstaan bij de onvolledige verbranding van organisch materiaal zoals hout, steenkool, olie en tabak. Verschillende PAK's zorgen in het menselijk lichaam voor DNA-schade en zijn erg kankerverwekkend.
Wat zijn PAK's?
Wat zijn de gevolgen van PAK's?
PAK's komen in ons lichaam terecht via voedsel of door ze in te ademen. Verschillende PAK-verbindingen zorgen voor DNA-schade en zijn daardoor erg kankerverwekkend.
Meer weten over de gevolgen van PAK's?
Waar komen PAK's vandaan?
PAK’s komen vrij bij de onvolledige verbranding van organisch materiaal zoals hout, steenkool, olie en tabak. Houtverbranding is de belangrijkste bron van PAK's in Vlaanderen. We stellen ons ook bloot aan PAK's via sigarettenrook, het aanbranden van vlees (bijvoorbeeld op de barbecue) en gerookte etenswaren. Ook verkeer en vooral dieselvoertuigen stoten PAK’s uit. De uitstoot van PAK’s daalde al aanzienlijk maar nog onvoldoende om de doelstellingen uit het Vlaamse Luchtbeleidsplan 2030 te halen
Meer weten over de uitstoot van PAK's?
Evolutie van de hoeveelheid PAK’s in de lucht en in neervallend stof
Aan de hand van meetplaatsen verspreid over Vlaanderen volgen we de hoeveelheid PAK’s in de lucht en in neervallend stof op. Hoe minder PAK’s er in de lucht hangen of neerdwarrelen, hoe beter voor de gezondheid. Vanuit de Europese Unie is er een streefwaarde opgesteld. In Vlaanderen worden maatregelen genomen met het ‘Vlaams luchtbeleidsplan 2030’ om de uitstoot en dus ook de concentraties en depositie van PAK’s zo veel mogelijk terug te dringen. In Vlaanderen voldoen we aan de Europese streefwaarde voor de concentratie van PAK’s.
Meer weten over de concentraties en depositie van PAK's?
Hoe worden PAK's gemeten en berekend?
Om de uitstoot van PAK’s te berekenen maken we gebruik van de energiebalansen van VEKA, integrale milieujaarverslagen van bedrijven en heel wat wetenschappelijk onderbouwde modellen. Voor de concentraties en de blootstelling maken we gebruik van semi-automatische metingen en modellen.
Meer info over de meetstations en de modellen: