PAK's komen in ons lichaam terecht via voedsel of door ze in te ademen. Verschillende PAK-verbindingen zorgen voor DNA-schade en zijn daardoor erg kankerverwekkend. De bekendste en meest kankerverwekkende PAK is benzo(a)pyreen, afgekort als BaP.
Gezondheidseffecten PAK's
Gezondheidseffecten van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's)
In het kort
- Het kankerrisico van benzo(a)pyreen, de best gekende en meest kankerverwekkende van de PAK's, wordt hier weergegeven als maat voor het gezondheidseffect van alle PAK's samen.
- PAK's komen in ons lichaam terecht via voedsel of door ze in te ademen.
- Het risico op extra kankergevallen is bij de huidige concentratieniveaus in Vlaanderen gezondheidskundig ‘niet verwaarloosbaar’.
- Op 1 van de 7 meetplaatsen ligt het jaargemiddelde boven de 0,12 ng/m³. Deze toetsingswaarde wordt door het EMA gebruikt als ‘WGO guideline’ en komt overeen met een kankerrisico hoger dan 1/100.000.