PAK's komen in ons lichaam terecht via voedsel of door ze in te ademen. Verschillende PAK-verbindingen zorgen voor DNA-schade en zijn daardoor erg kankerverwekkend. De bekendste en meest kankerverwekkende PAK is benzo(a)pyreen, afgekort als BaP.
Gezondheidseffecten PAK's
Gezondheidseffecten van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's)
In het kort
Het kankerrisico van benzo(a)pyreen, de best gekende en meest kankerverwekkende van de PAK's, wordt hier weergegeven als maat voor het gezondheidseffect van alle PAK's samen.
- PAK's komen in ons lichaam terecht via voedsel of door ze in te ademen.
- Het risico op extra kankergevallen is bij de huidige concentratieniveaus in Vlaanderen gezondheidskundig ‘niet verwaarloosbaar’.
- Op 2 van de 7 meetplaatsen ligt het jaargemiddelde boven de 0,12 ng/m³. Deze toetsingswaarde wordt door het EMA gebruikt als ‘WGO guideline’ en komt overeen met een kankerrisico hoger dan 1/100.000.