Optimalisatie van de waterbeschikbaarheid Brabantsebaan

Op de Brabantsebaan in Sint-Pieters-Leeuw (Vlaams-Brabant) wordt het regenwater afkomstig van de omliggende verhardingen en velden via leidingen versneld afgevoerd en rechtstreeks geloosd in de Molenbeek. Om dit regenwater niet zomaar verloren te laten gaan, zal de regenwaterleiding afgetakt worden naar een opvangbekken. Het opgevangen regenwater zal door de gemeente en de aangelande landbouwers gebruikt worden voor irrigatiedoeleinden, dit ter vervanging van grond- en drinkwater. De gemeente verhoogt hiermee haar waterbeschikbaarheid.

Sint-Pieters-Leeuw
Droogte

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Hoe wordt het regenwater opgevangen?

Van zodra het opvangbekken volledig gevuld is, stroomt het teveel aan water af naar een tweede bekken. Dat bekken zal dienst doen als gecombineerde buffer- en infiltratievoorziening. Het primaire doel van dit bekken is het teveel aan regenwater in de bodem te laten infiltreren om zo de grondwatertafel aan te vullen. Eens ook dit bekken volledig gevuld is, loopt het water over naar de Baasbergbeek. Een knijpconstructie moet hier zorgen voor een vertraagde afvoer.

Met de realisatie van deze bekkens overbrugt de gemeente langere periodes van droogte zonder dat de waterbeschikbaarheid in het gedrang komt. Bovendien zorgt de buffer- en infiltratievoorziening ervoor dat regenwater van hevige buien niet zomaar wordt afgevoerd, maar eerst wordt opgevangen voor hergebruik en vervolgens in de bodem kan infiltreren, alvorens naar de waterloop te stromen.

"Met de bouw van deze waterbekkens zorgen we eerst voor de beschikbaarheid van water bij lange droogteperiodes en vervolgens voor de aanvulling van onze grondwaterreserves."

Projectpaspoort

Totale buffercapaciteit regenwater voor hergebruik: 1.000 m³

Regenwater hergebruikt voor: Landbouw

Partners

  • Gemeente Sint-Pieters-Leeuw - initiatiefnemer
  • Provincie Vlaams-Brabant (als beheerder van de Molenbeek en de Baasbergbeek)
  • Aquafin
  • De aangelande landbouwers

Contact: Dienst openbare werken Sint-Pieters-Leeuw (openbare.werken@sint-pieters-leeuw.be)

Collectief regenwater

Dit project kadert in het subsidieprogramma Collectief regenwater. Daarin zullen Vlaamse steden en gemeenten in de toekomst drink- en grondwater besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te gebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt.

Blue Deal (Vlaamse Veerkracht - Gefinancierd door de Europese Unie NextGenerationEU)
Project details

Status

Lopend

Looptijd

2022 - heden

Financiering

Blue Deal/Vlaamse Veerkracht

Projectverantwoordelijke

Gemeente Sint-Pieters-Leeuw

Locatie

Sint-Pieters-Leeuw