Hergebruik van regenwater voor volkstuinen
Hoe wordt het regenwater opgevangen?
De stad Antwerpen zoekt naar de slimste manier om de waterbalans in evenwicht te krijgen en tegelijk in te zetten op het waterbewustzijn van de tuiniers. De twee projectgebieden, Drakenhof in Deurne en Prieel in Berchem, zijn samen goed voor 40.000 m² aan tuinen. Beide locaties hebben uitdagingen om regenwater binnen te brengen.
Door het water af te leiden van grote dakoppervlakten in de omgeving, creëert de stad een volledig circulair project dat bovendien ook nog de grondwatertafel aanvult. Door de opvang, aanvoer en infiltratie van regenwater in de bodem te optimaliseren, stopt de afvoer naar de riolering.
"Dit project helpt de Antwerpse tuiniers op weg naar klimaatbestendige volkstuinen, zet in op collectief waterbewustzijn en is volledig circulair."
Projectpaspoort
Totale buffercapaciteit regenwater voor hergebruik: 1.800 m³
Regenwater hergebruikt voor:
- Landbouw
- Bewatering recreatiepercelen
Partners
- Stad Antwerpen - initiatiefnemer
- vzw volkstuinen Deurne
- vzw volkstuinen Berchem
- Boeckenberg Sport & Businesscenter
- Woonhaven Antwerpen
Contactpersoon: voedseltuinen@antwerpen.be
Collectief regenwater
Dit project kadert in het subsidieprogramma Collectief regenwater. Daarin zullen Vlaamse steden en gemeenten in de toekomst drink- en grondwater besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te gebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt.