Collectieve waterbank Rista Rumbeke
Hoe wordt het regenwater opgevangen en hergebruikt?
Om regenwater te recupereren voorziet de stad op deze locatie een betonnen kelder die dienst zal doen als waterreservoir en bufferzone. De buffer heeft een capaciteit van 660.000 liter water en zal het regenwater op de verharde (dak)oppervlaktes op het terrein opvangen. Het gerecupereerde regenwater zal gebruikt voor het jaarrond onderhoud van de omliggende voetbalvelden, de besproeiing van het groen op de stedelijke begraafplaats en het onderhoud van het publiek sanitair op het terrein. Daarnaast biedt deze opslag ook bescherming tegen wateroverlast en laat slimme sturing toe dat de grondwatertafel wordt aangevuld.
Met dit project kiest de stad Roeselare voor een duurzame oplossing op lange termijn die een antwoord biedt op de droogteproblematiek en het stedelijk gebied van Rumbeke beschermt bij hevige regenval. Door de buffer onder de nieuw te bouwen sportinfrastructuur te plaatsen zorgt het project ook dat groene ruimte rondom de infrastructuur bewaard blijft.
Projectpaspoort
Totale buffercapaciteit regenwater voor hergebruik: 660 m³
Regenwater hergebruikt voor:
- Onderhoud openbaar groen
- Onderhoud publiek sanitair
- Bewatering recreatiepercelen
Initiatiefnemer: Stad Roeselare
Contactpersoon: Water@roeselare.be
Partner: TC RISTA
Collectief regenwater
Dit project kadert in het subsidieprogramma Collectief regenwater. Daarin zullen Vlaamse steden en gemeenten in de toekomst drink- en grondwater besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te gebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt.