Intelligente sturing voor hergebruik regenwater op buffer voor gemeentehuis

In samenwerking met Aquafin realiseerde de gemeente Stabroek (Antwerpen) een bufferbekken voor regenwater ter hoogte van het gemeentehuis. In dit nieuwe project plaatst integraal waterbedrijf Pidpa een intelligente sturing op dit bufferbekken. Deze sturing houdt het water in het bekken en deels in de opwaartse berging op en stelt het beschikbaar voor hergebruik.

Stabroek
Droogte

Deel online

facebookLinkedInTwitter

De groendienst van de gemeente Stabroek zal dit regenwater hergebruiken. In een latere fase zal dit water ook ter beschikking staan voor derden zoals bv. de landbouw.

Dit project biedt een unieke tweeledige kans. Door regenwater te hergebruiken kan de gemeente enerzijds haar drinkwaterverbruik aanzienlijk doen dalen, anderzijds toont de gemeente haar voorbeeldfunctie en spoort het inwoners aan om hun regenwater te hergebruiken.

"De gemeente kan enerzijds het verbruik van drinkwater aanzienlijk doen dalen. Anderzijds wil de gemeente op deze manier haar voorbeeldfunctie vervullen en zo de bevolking aansporen om meer in te zetten op hergebruik van regenwater."

Projectpaspoort

Totale buffercapaciteit regenwater voor hergebruik: 1.880 m³

Regenwater hergebruikt voor: Onderhoud openbaar groen

Partners

  • Pidpa - initiatiefnemer
  • Gemeente Stabroek
  • Aquafin

Contact: Maarten Debusschere (maarten.debusschere@pidpa.be)

Collectief regenwater

Dit project kadert in het subsidieprogramma Collectief regenwater. Daarin zullen Vlaamse steden en gemeenten in de toekomst drink- en grondwater besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te gebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt.

Blue Deal (Vlaamse Veerkracht - Gefinancierd door de Europese Unie NextGenerationEU)
Project details

Status

Gerealiseerd

Looptijd

2022 - heden

Financiering

Blue Deal/Vlaamse Veerkracht

Projectverantwoordelijke

Pidpa

Locatie

Stabroek