Regenwateropvang en hergebruik voor serreteelt van PITO Stabroek

De (her)aanleg van de straatriolering nabij PITO Stabroek (Provinciaal Onderwijs Antwerpen) verplichtte de provinciale school om regenwater en afvalwater te scheiden en afzonderlijk af te voeren. Jaarlijks vraagt de school 6.500 m³ water voor haar sanitair en vooral voor de landbouwafdeling. De school besloot om het regenwater te recupereren voor de activiteiten van haar landbouwafdeling (irrigaties van serres en de beregening van velden) en recupereert met dit project een regenwateropslag van 2.500.000 liter. Berekeningen tonen aan dat de school met deze regenwateropslag voldoende regenwater stockeert om aan de watervraag tegemoet te komen.

Stabroek
Droogte

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Hoe wordt het regenwater opgevangen?

Er komen nieuwe buizen voor de afvoer van afvalwater. De bestaande buizen worden grotendeels hergebruikt voor het transport van regenwater. Bovengrondse silo’s zorgen voor extra opslag. Met een nieuwe gracht en een ontwerpconcept waarbij de inhoud van het buizenstelsel als buffer wordt ingezet, creëert de school extra buffercapaciteit en beschermt ze haar site tegen overstromingen bij extreme hevige regenbuien.

Door middel van schotten in een gedeelde gracht met de naastliggende mouterij en twee extra wadi’s wordt overtollig regenwater geïnfiltreerd waardoor de grondwatertafel verhoogt. Amfibiepoelen in de wadi’s helpen dan weer de biodiversiteit.

Het geheel aan maatregelen maakt de school weerbaarder tegen het veranderend klimaat. Dit project wordt een voorbeeld voor de agrarische sector, passend binnen het educatief project van de school en het milieubeleid van de provincie Antwerpen. Bovendien is dit project in lijn met de droogtestrategie en het klimaatplan van de provincie Antwerpen.

"Op PITO Stabroek leert de nieuwe generatie landbouwers duurzaam en efficiënt omgaan met water."

Projectpaspoort

Totale buffercapaciteit regenwater voor hergebruik: 2.500 m³

Regenwater hergebruikt voor:

  • Tuinbouw (irrigatie van de serres)
  • Landbouw (beregenen van het weiland)
  • School: spoelen van de toiletten en poetsen

Partners 

  • Provincie Antwerpen - initiatiefnemer
  • Antea Group Belgium

Contact: Katrien Meyns (katrien.meyns@provincieantwerpen.be)

Collectief regenwater

Dit project kadert in het subsidieprogramma Collectief regenwater. Daarin zullen Vlaamse steden en gemeenten in de toekomst drink- en grondwater besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te gebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt.

Blue Deal (Vlaamse Veerkracht - Gefinancierd door de Europese Unie NextGenerationEU)
Project details

Status

Lopend

Looptijd

2022 - heden

Financiering

Blue Deal/Vlaamse Veerkracht

Projectverantwoordelijke

Provincie Antwerpen

Locatie

Stabroek