Slim gestuurde waterbuffering stationsomgeving

De stad Kortrijk (West-Vlaanderen) pakt haar stationsomgeving aan. Zo wordt de ondergrondse parking vernieuwd waardoor de bovengrondse parkeerplaatsen op het Casinoplein en Conservatoriumplein een nieuwe invulling krijgen. Die zal focussen op een groenblauwe omgeving: natuurlijke speelruimte, een groene oase in de verharde, dichtbebouwde stadskern, groene verkeersveilige verbindingen…

Kortrijk
Droogte

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Hoe wordt het regenwater opgevangen?

Ondergrondse buffers moeten regenwater vertraagd afvoeren richting de Leie. In totaal hebben deze buffers een capaciteit van 600.000 liter water. Samen met Aquafin onderzoekt de stad de mogelijkheid voor een slimme sturing die het water vasthoudt in droge periodes. Dit regenwater kan ingezet worden voor het onderhoud van de rioleringen en het irrigeren van het nieuwe groen.

Het slimme sturingssysteem moet het mogelijk maken om de buffers tijdig te laten lozen wanneer hevige regen wordt voorspeld. Het moet er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld bij hevige hitte-onweders het water gecapteerd wordt om nadien te hergebruiken. Wanneer een volgende grote bui aangekondigd wordt, kan het water vertraagd geloosd worden en kan ervoor gezorgd worden dat het bekken weer tijdig voldoende capaciteit heeft.

"Dankzij extra groen en circulair watergebruik zorgen we voor een betere luchtkwaliteit en bestrijding van het hitte-eiland effect."

Projectpaspoort

Totale buffercapaciteit regenwater voor hergebruik: 600 m³

Regenwater hergebruikt voor: Onderhoud openbaar groen

Partners

  • Stad Kortrijk
  • Aquafin

Contact: Anastasia Pimenova (anastasia.pimenova@kortrijk.be)

Collectief regenwater

Dit project kadert in het subsidieprogramma Collectief regenwater. Daarin zullen Vlaamse steden en gemeenten in de toekomst drink- en grondwater besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te gebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt.

Blue Deal (Vlaamse Veerkracht - Gefinancierd door de Europese Unie NextGenerationEU)
Project details

Status

Lopend

Looptijd

2022 - heden

Financiering

Blue Deal/Vlaamse Veerkracht

Projectverantwoordelijke

Stad Kortrijk

Locatie

Kortrijk