Naar het overzicht

Heffing op waterverontreiniging

Met deze heffing betaal je voor de zuivering van je afvalwater.

Bedrijven
Burgers
Bedrijfsafvalwater
Grondwater
Waterfactuur

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Valse aanmaning voor afvalstoffenheffing in omloop

Heb je een e-mail ontvangen over een betalingsherinnering voor de afvalstoffenheffing en rioolbelasting van 2023? De VMM heeft meldingen ontvangen van valse e-mails die naar bedrijven worden gestuurd. In deze e-mails wordt gevraagd om een openstaand bedrag via overschrijving te betalen. Doe dit niet, deze e-mails zijn vals.

Lees meerKnop icoon

Beschrijving

De heffing op waterverontreiniging steunt op het principe 'de vervuiler betaalt'. 

Voorwaarden

Je moet een heffing op de waterverontreiniging betalen:

  • als je een eigen waterwinning (grondwater) hebt
  • als je een grootverbruiker bent (minstens 500 kubieke meter water per jaar gebruikt)

Procedure

Gezinnen met een eigen waterwinning (kleinverbruikers), ontvangen jaarlijks een heffingsbiljet.

    • Als je een eigen waterwinning in gebruik neemt, moet je dat melden aan de VMM. Ook als je de eigen waterwinning niet meer gebruikt, of je start met het gebruik van kraanwater (je stapt over van zuivere eigen waterwinner naar gemengde eigen waterwinner), dan moet je dat aan de VMM laten weten.
    • Voor particulieren die alleen gebruik maken van een eigen waterwinning wordt forfaitair 30 m³ water aangerekend, per persoon die gedomicilieerd is op 1 januari van het heffingsjaar op de plaats van het waterverbruik. Voor gemengde gebruikers (gebruik van grondwater en kraanwater) rekenen we met een verbruik van 10 m³ per persoon. 
    • Vanaf half oktober verstuurt de VMM een heffingsbiljet naar de gezinnen die eigen grondwater gebruiken.
    • Als je de heffing niet tijdig betaalt, krijg je een kosteloze afrekening (herinneringsbrief) via een deurwaarder. Voor inlichtingen neem je contact op met het kantoor van de deurwaarder. De contactgegevens staan vermeld op de brief. 

Grootverbruikers moeten jaarlijks voor 15 maart een aangifte van hun waterverbruik van het vorige jaar indienen bij de VMM. Met deze gegevens berekent de VMM de heffing op de waterverontreiniging. Voor aangiftes die niet tijdig ontvangen zijn, wordt de heffing door de VMM ambtshalve vastgesteld. De VMM zal je hiervoor schriftelijk contacteren.

Berekening

Je kan het bedrag van je heffing zelf berekenen via de berekeningswizard

Uitzonderingen

  • Als je je afvalwater zelf zuivert, kun je een vrijstelling van de heffing op de waterverontreiniging krijgen
  • Sommige gezinnen hebben recht op een sociaal tarief voor de heffing (gedeeltelijke vrijstelling)

Ook deze situaties geven een vrijstelling voor de heffing op waterverontreiniging:

  • het lozen van opgepompt grondwater in het kader van bodemsaneringswerken waarvoor een conformiteitsattest werd afgeleverd;
  • de vergunde grondwaterwinningen die gebruikt worden voor koude-warmtepompen. Het gewonnen, niet-verontreinigde grondwater moet integraal worden teruggepompt in dezelfde watervoerende laag als waaruit het wordt gewonnen;
  • het water dat gebruikt wordt bij de exploitatie van een groeve waar volgens de best beschikbare technieken grind wordt ontgonnen of verwerkt. Dat water moet dan wel integraal worden teruggevoerd naar hetzelfde water als waaruit het is onttrokken en zonder gebruik te maken van de openbare riolering;
  • de NV Aquafin voor het afvalwater afkomstig van door haar geëxploiteerde waterzuiveringsstations.
  • het lozen van grondwater dat onttrokken wordt bij bronbemalingen die technisch noodzakelijk zijn voor de verwezenlijking van bouwkundige werken, of de aanleg van openbare nutsvoorzieningen. Meer informatie vind je bij Bronbemalingen.
  • het lozen van afvalwater via een noodaansluiting. Voor meer informatie, ga naar de website van Aquafin.
  • het lozen van afvalwater afkomstig van grondwater, regenwater, oppervlaktewater, circulair afvalwater of ander water waarmee de openbare brandweerdiensten die deel uitmaken van de operationele diensten van de civiele veiligheid de brandweerwagens vullen en dat wordt gebruikt voor de hun wettelijk toegewezen opdrachten.

Regelgeving

Decreet Integraal Waterbeleid - Waterwetboek

  • Doel: Het bereiken van een goede chemische en ecologische toestand van alle waterlichamen in de EU.
  • Inhoud: Bevat bepalingen voor het beheer van zowel oppervlaktewater als grondwater, inclusief maatregelen voor bescherming en duurzaam gebruik.
  • Relevantie: Het decreet legt de basis voor heffingen op waterverbruik en grondwaterwinning om duurzaam waterbeheer te bevorderen. De heffing op waterverontreiniging staat in het hoofdstuk II van Titel IV. Financiële instrumenten ter regulering en financiering van het integraal waterbeleid van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018.

Historiek waterwetboek

Voorbeeld

Kleinverbuikers

Voorbeeld van een heffingsbiljet voor:

Grootverbruikers

Voorbeeld heffingsbiljet voor grootverbruikers

Meer info

Een vraag over dit product?

Kleinverbruiker

Voor meer informatie over je heffingsbiljet, bel gratis 0800 97 113 (elke werkdag van 9.00u - 12.00u en 14.00u - 16.00u), of stuur een mailtje naar reactieskv@vmm.be.

Grootverbruikers

Voor inlichtingen over je dossier en behandeling van je aangifte kan je elke werkdag telefonisch terecht bij je regionale dossierbeheerder:

T 053 72 62 72 (9.00u - 12.00u en 14.00u - 16.00u).

Klik op je provincie voor het e-mailadres en postadres: