Naar het overzicht

Heffing op winning grondwater

Grondwaterwinningen van minstens 500m³ per jaar of die bestemd zijn voor openbare drinkwatervoorziening moeten jaarlijks een heffing betalen.

Bedrijven
Grondwater
Waterfactuur

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Voorwaarden

Grondwater is schaars. Bij voorkeur laat je het in de grond. Wil je toch grondwater oppompen? Dan geldt een meldingsplicht en vanaf 500 m3 per jaar een vergunningsplicht.

Iedereen die op het grondgebied van het Vlaamse Gewest

  • een grondwaterwinning heeft van minstens 500 m³ per jaar
  • of een grondwaterwinning heeft die bestemd is voor de openbare drinkwatervoorziening

moet een heffing op de winning van grondwater betalen.

Procedure

Landbouwers, ondernemingen, instellingen, verenigingen,... die onder de heffingsplicht vallen, moeten jaarlijks voor 15 maart een aangifte van hun waterverbruik indienen.

Daarvoor moet elke grondwaterwinning beschikken over een verzegelde meter. Bij verbreking van de verzegeling moet je dit onmiddellijk schriftelijk melden aan de VMM.

Berekening

Uitzondering

Deze situaties zijn vrijgesteld voor de heffing op grondwaterwinning:

  • grondwaterwinningen waaruit het water uitsluitend met een handpomp wordt opgepompt;
  • grondwaterwinningen voor het uitvoeren van proefpompingen die minder dan drie maanden in gebruik zijn;
  • bronbemalingen die technisch nodig zijn voor de realisatie van bouwkundige werken of de aanleg van openbare nutsvoorzieningen;
  • draineringen die nodig zijn om het gebruik en/of de exploitatie van bouw- en weiland mogelijk te maken of houden;
  • bronbemalingen die nodig zijn voor de exploitatie van tunnels voor openbare wegen en/of openbaar vervoer of voor de waterbeheersing van mijnverzakkingsgebieden;
  • bronbemalingen die nodig zijn om het gebruik en/of de exploitatie van gebouwen of bedrijfsterreinen mogelijk te maken of te houden. Die noodzaak moet wel met een hydrologisch attest bewezen worden. Een milieudeskundige die volgens VLAREM II erkend is in de discipline grondwater, moet het attest opstellen. U moet het hydrologisch attest ook vóór 15 maart van elk heffingsjaar bij de algemeen directeur van de VMM of bij de door hem gedelegeerde ambtenaar indienen;
  • grondwaterwinningen die gebruikt worden voor koude-warmtepompen. Het grondwater moet na de doorstroming in de koude-warmtepomp wel integraal terug in dezelfde watervoerende laag worden ingebracht;
  • grondwaterwinningen bij bodemsaneringswerken waarvoor een conformiteitattest werd afgeleverd overeenkomstig het decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering en de bodembescherming.

Grondwaterwinningen waaruit grondwater gewonnen wordt met een pomp met zonnepanelen zijn niet vrijgesteld van de heffing.

Regelgeving

Decreet Integraal Waterbeleid - Waterwetboek

  • Doel: Het bereiken van een goede chemische en ecologische toestand van alle waterlichamen in de EU.
  • Inhoud: Bevat bepalingen voor het beheer van zowel oppervlaktewater als grondwater, inclusief maatregelen voor bescherming en duurzaam gebruik.
  • Relevantie: Het decreet legt de basis voor heffingen op waterverbruik en grondwaterwinning om duurzaam waterbeheer te bevorderen. De heffing op waterverontreiniging staat in het hoofdstuk II van Titel IV. Financiële instrumenten ter regulering en financiering van het integraal waterbeleid van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018.

Historiek waterwetboek

Meer info

Een vraag over dit product?

Kleinverbruiker

Voor meer informatie over je heffingsbiljet, bel gratis 0800 97 113 (elke werkdag van 9.00u - 12.00u en 14.00u - 16.00u), of stuur een mailtje naar reactieskv@vmm.be.

Grootverbruikers

Voor inlichtingen over je dossier en behandeling van je aangifte kan je elke werkdag telefonisch terecht bij je regionale dossierbeheerder:

053 72 62 72 (9.00u - 12.00u en 14.00u - 16.00u).

Klik op je provincie voor het e-mailadres en postadres: