Overstromingen vormen een serieuze bedreiging in het dichtbebouwde Vlaanderen. Vooral bij langdurige neerslag kunnen waterlopen buiten hun oevers treden, met overstromingen van gebouwen en kritieke infrastructuur tot gevolg. De verwachting is dat overstromingspeilen verder zullen stijgen, wat tot nog meer schade zal leiden.
Feiten & cijfers
Beleid
Diensten & producten
Projecten
Tips
Overstromingen uit waterlopen
Tijdens periodes van aanhoudende neerslag kunnen waterlopen buiten hun oevers treden, en zo leiden tot overstroming van gebouwen en kritieke infrastructuur in het dichtbebouwde Vlaanderen.
Wat is het probleem?
Wat voorspellen de klimaatscenario’s?
Tegen 2050 kan de neerslag tijdens de maanden november tot mei telkens met meer dan 10 % toenemen. Het gemiddelde van de maximale waterdiepte van mogelijke overstromingen neemt daardoor toe van 64 naar 92 cm tegen 2050. Maar lokaal kan die toename substantieel groter uitvallen: met enkele tientallen centimeter tot lokaal meer dan een halve meter op die locaties die nu al het diepste en meest frequent overstromen.
Welke impact hebben overstromingen?
De toenemende winterneerslag in Vlaanderen heeft een alarmerende impact: het aantal gebouwen dat risico loopt op overstroming door waterlopen kan bijna verdubbelen tegen 2050.
In cijfers:
- Huidig klimaat: 0,7% van de gebouwen in Vlaamse gemeenten is overstromingsgevoelig.
- Prognose 2050: 1,3% van de gebouwen loopt risico op overstroming.
Op dit moment kampen vooral enkele kleinere gemeenten met een groot overstromingsrisico: Sint-Martens-Latem (13%), Damme (11%), Rotselaar (7%), Antwerpen (6%). Tegen 2050 kan de overstromingsdreiging zich ook uitbreiden naar grotere steden als Mechelen (8%) en Dendermonde (11%). De toename van overstromingsrisico is het grootst in vlakkere gebieden, waar vooral grotere waterlopen (zoals de Zeeschelde en in de Vlaamse vallei) een rol spelen.
Bekijk de impact op kaart via de IMPACT-tool. Start de IMPACT-tool.
Hoe kan je de impact van overstromingen verminderen of voorkomen?
Kies met de PLAN-tool de maatregelen die het grootste effect hebben voor je volledige gemeente of tot op wijkniveau. Start de PLAN-tool
Voeg tijdens de ontwerpfase van projecten klimaatadaptieve maatregelen toe en bereken hoe het project de buurt klimaatbestendig maakt. Start de PROJECT-tool
Nood aan concrete acties
Om ons voor te bereiden op de toenemende overstromingsrisico’s zijn concrete acties nodig. Investeringen in waterbeheer, dijkenverhoging, noodplannen en sensibilisering van de bevolking zijn cruciaal om de impact van overstromingen te beperken en de veiligheid van onze samenleving te garanderen.