Invasieve exoten verspreiden zich snel en brengen de biodiversiteit in gevaar. Ze veroorzaken ook heel wat overlast. Zo belemmeren sommige overwoekerende waterplanten de afvoer van de waterloop, kalven oevers af door graafwerk van sommige dieren zoals de muskusrat en zorgt de Chinese wolhandkrab voor een afname van zoetwaterwormen, slakken, insecten en planten.
Feiten & cijfers
Beleid
Diensten & producten
Projecten
Tips
Exoten bestrijden
In Vlaanderen komen steeds meer uitheemse planten- en diersoorten (exoten) voor. Een deel ervan gedraagt zich in en langs waterlopen invasief.
Waarom is invasieve exoten bestrijden nodig?
Hoe bestrijden we invasieve exoten?
Dieren en planten kennen geen grenzen. Internationale afspraken zijn dan ook essentieel voor een succesvolle aanpak van invasieve exoten. Die zitten vervat onder de Europese verordening betreffende invasieve, uitheemse soorten.
Preventie, monitoring en samenwerking zijn van groot belang om de aanvoer van exoten te vermijden of te beperken. Op lange termijn heeft een bestrijdingscampagne enkel kans op slagen als de bronpopulaties geïdentificeerd zijn en onder controle worden gebracht.
Meer info over het beleid rond invasieve exoten vind je op de website Ecopedia.be.
Welke invasieve planten en dieren bestrijden we?
In en langs de onbevaarbare waterlopen die de VMM beheert, bestrijden we deze invasieve planten- en diersoorten:
Invasieve planten | Invasieve dieren |
---|---|
Invasieve duizendknoop (Japanse, Sachalinse en Boheemse duizendknoop) |
Rattenbestrijding
Ratten beschadigen dijken, oevers en andere constructies in de aarde. Een team van terreinmedewerkers van de VMM bestrijdt daarom drie soorten ratten langs waterlopen en wegen. En met succes, want de muskusrattenpopulatie is op de plaatsen waar ze door de VMM bestreden wordt, onder controle gebracht.
Hoe staat het met de muskusrattenvangst in Vlaanderen? En wat met ratten je woning?