LIFE MICA wil muskus- en beverratten terugbrengen tot een beheersbare populatie
Vie het Europese LIFE-project MICA worden er de komende jaren slimme vallen met cameradetectie uitgezet. Deze vallen zullen enkel beverratten vangen en elke nevenvangst uitsluiten. Ook DNA uit de omgeving wordt gebruikt als controlemiddel op een geslaagde bestrijdingscampagne.
MICA: wat en waarom?
Invasieve uitheemse soorten zoals de beverrat en de muskusrat vormen een bedreiging voor de biodiversiteit. Ze kosten de samenleving jaarlijks miljoenen euro’s. De dieren voeden zich met wortels van biezen en riet, en graven in dijken. Daardoor ontstaat ernstige schade aan het milieu. Niet alleen bedreigde diersoorten lijden hieronder, maar door de aantasting van de dijken ontstaan er in de laag gelegen gebieden ook veiligheidsrisico’s voor de mens.
Doel van het project
LIFE MICA is een internationale samenwerking met als doel de muskus- en beverratten terug te brengen tot een beheersbare populatie. Beide soorten ratten moeten uitgeroeid worden op onze grondgebieden om dijkschade en schade aan biodiversiteit te vermijden. Het project richt zich dus op het voorkomen en beheersen van schade aan biodiversiteit en ecosysteemdiensten door invasieve exoten. Door de terugbrenging van de aantallen kunnen ecosystemen herstellen, behouden dijken hun stevigheid en blijft de waterveiligheid gewaarborgd. Ook wordt er dan schade aan gewassen voorkomen.
De lage populatiedichtheden van de soorten maken het echter steeds lastiger om de laatste muskusrat te vangen en de inspanning per vangst wordt daardoor steeds groter. De nieuwe technieken die LIFE MICA naar voor schuift, kunnen onze werking enorm veranderen en ons helpen om ook bij lage dichtheden op een efficiëntere manier muskusratten op te sporen.
Pilootprojecten
De doelstelling van het project is om piloot- en demonstratieprojecten uit te voeren. Daarin worden een aantal ‘best practices’ uitgewerkt en een aantal nieuwe technieken ontwikkeld om de bestrijding van muskus- en beverratten efficiënter te maken.
De rattenbestrijders van de VMM zetten zich in 4 pilootgebieden in om de nieuwe technieken en methodieken op het terrein uit te testen. We doen dit in nauw overleg met het INBO en de andere projectpartners. Ondertussen is er DNA verzameld voor een populatiekartering, zijn tienduizenden beelden uit wildcamera’s verzameld, uitgelezen en gescreend en natuurlijk draait ook de reguliere bestrijding van muskusratten en beverratten nog op volle toeren.
Rol van de VMM
De VMM bestrijdt zowel muskusratten als beverratten in Vlaanderen en doet dit zo grondig dat beide soorten in grote delen van Vlaanderen bijna verdwenen zijn.
MICA in Europa
LIFE MICA wordt uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie binnen het LIFE Projects-programma onder leiding van Waterschap Rivierenland. Bij de uitvoering van het project zijn er verschillende partners uit België, Duitsland en Nederland betrokken. Het project bevordert hiermee ook de internationale samenwerking en kennisuitwisseling op het gebied van muskusrat- en beverratbestrijding.
- België
- Vlaamse Milieumaatschappij
- Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
- Duitsland
- Landwirtschaftskammer Niedersachsen
- University of Veterinary Medicine Hannover, Institute for Terrestrial and Aquatic Wildlife Research
- Nederland
- Universiteit van Amsterdam
- Unie van Waterschappen
- Waterschap Rivierenland