Werken aan waterveiligheid en beleving in Diest

De Demervallei rond Diest is van oudsher heel overstromingsgevoelig. Het gebied is laag gelegen en waterlopen moeten een lange weg afleggen voor in de Schelde vloeien. Om Diest beter te beschermen tegen overstromingen voer(d)en we heel wat werken uit.

Diest
Beheer waterlopen
Overstromingen

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Restauratie stuw Grote Steunbeer aan Saspoort

Het water dat nu door de Demer stroomt, komt niet van de Demer zelf, maar van de nabijgelegen Begijnebeek. Het waterpeil van de echte Demer stroomopwaarts van Diest ligt namelijk te laag. Met de restauratie van de Grote Steunbeer, een historische stuwconstructie op de omgelegde Demer ter hoogte van Saspoort, willen we het waterpeil verhogen en de rivier weer écht door de stad leiden. Bovendien zal de renovatie de natuur in de omgeving een boost geven en de waterveiligheid en de beleving verhogen.

3D visualisatie van de gerestaureerde stuwconstructie.

De nieuwe stuwconstructie:

  1. biedt bescherming tegen overstromingen;
  2. maakt vismigratie mogelijk;
  3. doet het grondwaterpeil steigen en geeft zo de natuur een boost;
  4. verhoogt het waterpeil waardoor de Demer terug zichtbaar door Diest zal stromen;
  5. wordt voorzien van een moderne fiets- en wandelbrug voor doorgaand verkeer tussen Schaffen en Diest
  6. zorgt voor waardevol erfgoed;
  7. is gebruiksvriendelijker in beheer.

Werken in verschillende zones

De waterwerken om de Demer volledig door Diest te laten stromen, gebeuren op verschillende locaties in de stad en in meerdere fases. De werken starten aan de Grote Steunbeer aan Saspoort en duren drie à vier jaar afhankelijk van de weersomstandigheden.

Tijdelijke hinder

Om wateroverlast te voorkomen, moet de Demer tijdens alle werkzaamheden door de Grote Steunbeer kunnen blijven stromen. Daarom worden de waterwerken nauwkeurig gepland en stap voor stap uitgevoerd. Ook wordt de mobiliteitshinder zoveel mogelijk beperkt. Op dit moment is er een omleiding voor fietsers en voetgangers tussen Schaffen en Diest. Als alles vlot verloopt, gaat de nieuwe brug in april/mei 2025 open.

Samenwerking met vele partners

Naast de VMM zetten ook de stad Diest, het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap Onroerend Erfgoed, De Vlaamse Waterweg, de provincie Vlaams-Brabant en Aquafin hun schouders onder dit project.

Hierdoor kan de VMM veel méér realiseren dan alleen een nieuwe stuw en biedt dit project een belangrijke meerwaarde voor mens en natuur. 

Publicaties

VMM vernieuwt Grote Steunbeer in Diest

De komende jaren wordt de Grote Steunbeer gerestaureerd. Samen met de heropening van de Demer in de stad zal de vernieuwing van de Grote Steunbeer Diest en omgeving beter beschermen tegen overstromingen.

Beheer waterlopen

Diest aan de Demer

In 1960 verdween de Demer uit het centrum van Diest. De rivier was een open riool en stroomde regelmatig over. De VMM brengt de rivier nu opnieuw naar de binnenstad, deze keer proper en veilig.

Beheer waterlopen
Blue Deal (Vlaamse Veerkracht - Gefinancierd door de Europese Unie NextGenerationEU)
Project details

Status

Lopend

Looptijd

April/mei 2025

Financiering

Blue Deal/Vlaamse Veerkracht

Projectverantwoordelijke

VMM

Locatie

Diest