Waterkracht

In een water gedreven economie zoals Vlaanderen is het belangrijk om water duurzaam te beheren. Met het project ‘Waterkracht’ slaan Water-link, Aquafin, Ekopak en PMV (via een infrafonds beheerd door PMV) de handen in elkaar. Het doel van dit project is om tegen 2025 het gezuiverde afvalwater van Antwerpse gezinnen op te waarderen tot koelwater voor bedrijven in de Antwerpse haven. De samenwerking is een mijlpaal in de transitie naar een duurzame haven en is een toonaangevend voorbeeld van publiek-private samenwerking.

Antwerpse haven
Bedrijfsafvalwater
Droogte

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Hoogtechnologische koelwaterfabriek zorgt voor opwaardering

Op een perceel in het NextGen-district in de Antwerpse haven zal de komende jaren een hoogtechnologische koelwaterfabriek gebouwd worden. Vanaf 2025 zorgt deze fabriek voor de jaarlijkse opwaardering van 20 miljard liter afvalwater, afkomstig van 600.000 Antwerpenaren, tot koelwater voor bedrijven in de Antwerpse haven.

"Waterkracht wil de druk op natuurlijke bronnen verminderen en meer inzetten op circulair water ten behoeve van de blijvende leveringszekerheid, ook in tijden van droogte."

Partners en initiatiefnemers

  • Water-link
  • Aquafin
  • Ekopak
  • PMV (via een infrafonds beheerd door PMV)

Contactpersoon: Jan Van den Bogaert (Jan.VanDenBogaert@waterlink.be)

Hergebruik effluent

Dit project kadert in het subsidieprogramma Hergebruik effluent. Dat zijn investeringsprojecten die samen 33,3 miljard liter gezuiverd afvalwater (effluent) gebruiken als waterbron voor proces- of drinkwater. Ze werken hiervoor samen met Aquafin, de uitbater van de Vlaamse rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI).

Blue Deal (Vlaamse Veerkracht - Gefinancierd door de Europese Unie NextGenerationEU)
Project details

Status

In voorbereiding

Looptijd

2022 - heden

Financiering

Blue Deal/Vlaamse Veerkracht

Projectverantwoordelijke

Water-link

Locatie

Antwerpse haven