DEEPER BLUE

In het project DEEPER BLUE (DEEP buffering for Effluent Reuse) zal gezuiverd afvalwater (effluent) afkomstig van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Aalst hergebruikt worden als drinkwaterbron. Het geproduceerde drinkwater wordt tijdelijk opgeslagen in een ondergrondse buffer bij de RWZI. DEEPER BLUE is een initiatief van Waterunie, de dochteronderneming van waterbedrijven FARYS|TMVW en De Watergroep. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met Aquafin met ondersteuning van het onderzoeksplatform CAPTURE.

RWZI Aalst
Bedrijfsafvalwater
Drinkwater
Droogte

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Veiligheid voorop

EFFLUENT REUSE: Met membraantechnologie wordt een deelstroom van het effluentwater van de RWZI opgezuiverd tot drinkwater. Het project zorgt hierdoor voor een nieuwe drinkwaterbron en brondiversificatie, waardoor de levenszekerheid van de drinkwaterproductie stijgt.

Veiligheid staat hier voorop. De zuiveringsinstallatie wordt opgebouwd volgens het ‘multi-barrier’ principe. Hierbij zorgt omgekeerde osmose (RO) ervoor dat er geen microverontreiniging, bacteriën en virussen in het geproduceerde drinkwater terechtkomen. Waterunie streeft naar een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering met aandacht voor de totale ecologische voetafdruk en dus ook het energie- en chemicaliënverbruik.

Bevoorrading het jaar rond door ASR

DEEP BUFFERING: Het geproduceerde drinkwater wordt ondergronds gebufferd volgens het principe van Aquifer Storage & Recovery (ASR). Dagelijks wordt één miljoen liter drinkwater geproduceerd en in natte periodes worden wateroverschotten geïnjecteerd in een diepe ondergrondse buffer, de Sokkel genaamd (= Aquifer Storage). Op deze manier bouwt het project een strategische voorraad aan geïnjecteerd water op, die terug kan worden opgepompt in droge perioden van waterschaarste (= Aquifer Recovery). Het ASR systeem biedt dus een antwoord op de spreiding van waterbeschikbaarheid in de tijd en fungeert als een winter-zomer batterij voor drinkwater.

Waterbevoorrading in ruimer Vlaanderen

De ondergrondse buffer wordt gekoppeld met de nabijgelegen transportleiding voor drinkwater van FARYS|TMVW. Hierdoor zal het geproduceerde en gebufferde drinkwater niet alleen in Aalst, maar ook ruimer in Vlaanderen worden verdeeld. DEEPER BLUE verhoogt op deze manier de waterbeschikbaarheid in Vlaanderen en zorgt ook voor de geografische verdeling van drinkwater.

"Het project DEEPER BLUE zorgt door hergebruik voor brondiversificatie in de drinkwaterproductie én buffert drinkwater in natte perioden als strategische reserve voor tijden van droogte."

Partners

  • Waterunie nv - initiatiefnemer
  • FARYS|TMVW ov
  • De Watergroep / Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening cv
  • Aquafin nv
  • CAPTURE

Contactpersoon: Prof. Bart De Gusseme - bart.degusseme@farys.be

Hergebruik effluent

Dit project kadert in het subsidieprogramma Hergebruik effluent. Dat zijn investeringsprojecten die samen 33,3 miljard liter gezuiverd afvalwater (effluent) gebruiken als waterbron voor proces- of drinkwater. Ze werken hiervoor samen met Aquafin, de uitbater van de Vlaamse rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI).

Blue Deal (Vlaamse Veerkracht - Gefinancierd door de Europese Unie NextGenerationEU)
Project details

Status

Lopend

Looptijd

2022 - heden

Financiering

Blue Deal/Vlaamse Veerkracht

Projectverantwoordelijke

Waterunie NV

Locatie

RWZI Aalst