Opwaardering vrije tijdscentrum Zomerloos
Hoe wordt het regenwater opgevangen?
Met voortschrijdend inzicht kiest bestuur voor de opwaardering van het gehele vrijetijdscentrum. Het zwembad met alle bijhorende ruimtes wordt gesloopt. Er komt een nieuwbouw die voldoet aan de hedendaagse duurzaamheid -en energienormen met onder meer een nieuwe gemeenschapszaal, een muziekschool, een toeristisch onthaal en een jeugdhuis. Deze nieuwbouw situeert zich aan de voorzijde van het vrijetijdscentrum en voorziet in een uitbreiding ten opzichte van het bestaande ruimtebeslag. De bestaande evenementenhal, de sporthal en aanhorigheden blijven behouden.
De stad Gistel wenst een voorbeeldfunctie op te nemen n.a.v. de watertoets en opteert voor de plaatsing van 10 regenwaterputten van elk 20 m³, samen goed voor een regenwateropvang van 200.000 liter. Bijkomend wordt een wadi voorzien. De regenwaterputten worden voorzien van een slim buffersysteem. Op die manier anticipeert de stad op hevige regenval zodat wateroverlast in omliggende straten gevrijwaard wordt.
"De stad Gistel wenst een voorbeeldfunctie op te nemen op vlak van hergebruik hemelwater."
Projectpaspoort
Totale buffercapaciteit regenwater voor hergebruik: 200 m³
Regenwater hergebruikt voor:
- Onderhoud openbaar groen
- Onderhoud publiek sanitair
- Bewatering recreatiepercelen
Initiatiefnemer
Stad Gistel - Contact: Heidi Christiaen (heidi.christiaen@gistel.be)
Collectief regenwater
Dit project kadert in het subsidieprogramma Collectief regenwater. Daarin zullen Vlaamse steden en gemeenten in de toekomst drink- en grondwater besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te gebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt.