Opvangen en hergebruiken regenwater atletiekpiste

In 2021 vernieuwde de gemeente Stekene (Oost-Vlaanderen) haar atletiekpiste en het erbinnen gelegen voetbalveld aan sporthal De Sportstek. De atletiekpiste werd voorzien van een nieuwe toplaag in Tartan dat niet waterdoorlatend is. Het regenwater van de piste en het drainagewater van het voetbalplein wordt momenteel gedeeltelijk opgevangen in een regenwaterput van 20.000 liter. Deze put heeft een overloop naar een nabijgelegen gracht.

Stekene
Droogte

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Hoe wordt het regenwater opgevangen en hergebruikt?

Het opgevangen regenwater wordt momenteel al hergebruikt maar in droge periodes volstaat dit niet om het voetbalveld kwalitatief te beregenen. De gemeente vult het waterverbruik momenteel aan met drinkwater. Daarom werkte de gemeente een voorstel uit voor 80.000 liter extra capaciteit om regenwater op te vangen. Dit in de vorm van regenwaterputten met een capaciteit van telkens 20.000 liter. Het regenwater is afkomstig van de nieuwe atletiekpiste. Op die manier verdwijnt dit regenwater niet meer in de aanpalende waterloop en vervalt het gebruik van drinkwater.

De gemeente schat dat een totale opvangcapaciteit van 100.000 liter volstaat om droge periodes te overbruggen en een gezond grasveld te behouden.

"Al te vaak wordt grondwater of drinkwater gebruikt voor beregening van sportvelden. Door regenwater te hergebruiken kan het als voorbeeldproject dienen voor de voetbalverenigingen."

Projectpaspoort

Totale buffercapaciteit regenwater voor hergebruik: 100 m³

Regenwater hergebruikt voor: Bewatering recreatiepercelen

Partners 

  • Gemeente Stekene - initiatiefnemer
  • Bvba Studiebureau Lobelle

Contact: Jan Van Dooren (jan.vandooren@stekene.be)

Collectief regenwater

Dit project kadert in het subsidieprogramma Collectief regenwater. Daarin zullen Vlaamse steden en gemeenten in de toekomst drink- en grondwater besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te gebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt.

Blue Deal (Vlaamse Veerkracht - Gefinancierd door de Europese Unie NextGenerationEU)
Project details

Status

Lopend

Looptijd

2022 - heden

Financiering

Blue Deal/Vlaamse Veerkracht

Projectverantwoordelijke

Gemeente Stekene

Locatie

Stekene