Groene voetbalvelden en perken dankzij hergebruik regenwater Kapellelaan
Hoe wordt het regenwater hergebruikt?
Om voldoende buffervolume bij hevige regen te garanderen werkt de gemeente samen met Aquafin aan een slimme sturing. Op basis van weersvoorspellingen zal die ervoor zorgen dat de bufferkoker tijdig wordt geledigd.
In samenwerking met Riopact geeft de gemeente dit opgevangen regenwater een tweede leven. Het zal hergebruikt worden voor het besproeien van de naastgelegen voetbalvelden, de bewatering van groenperken en het kuisen van de straten met straatvegers. Voor deze activiteiten gebruikt de gemeente momenteel nog kostbaar drinkwater terwijl deze toepassingen geen water van hoge kwaliteit vergen.
Dankzij dit project daalt het verbruik van drinkwater, neemt de hydraulische belasting op het afwaarts gelegen rioolstelsel en vermindert de druk op de waterbeschikbaarheid in langdurige periodes van droogte.
"Dit project biedt de kans om het duurzaam omgaan met water 'in the picture' te zetten, en past in de transitie naar een klimaatneutraal gemeentebeleid."
Projectpaspoort
Totale buffercapaciteit regenwater voor hergebruik: 366 m³
Regenwater hergebruikt voor:
- Onderhoud openbaar groen
- Bewatering recreatiepercelen
Partners
- Riopact - initiatiefnemer
- Gemeente Kraainem - initiatiefnemer
- Aquafin
Contact: Erik Schrevers (erik.schrevers@kraainem.be)
Collectief regenwater
Dit project kadert in het subsidieprogramma Collectief regenwater. Daarin zullen Vlaamse steden en gemeenten in de toekomst drink- en grondwater besparen. Ze realiseren dit door regenwater op te vangen via gemeentelijke infrastructuur en te gebruiken. Zo benutten ze een enorm potentieel aan regenwater dat anders in de riolering terecht komt.