CARE+ werkt samen met landbouwers aan betere waterkwaliteit
Binnen het grensoverschrijdende Care+-project werken we samen met diverse partners om duurzaam waterbeheer te bevorderen. We richten ons niet alleen op het verbeteren van de waterkwaliteit, maar ook op het betrekken van landbouwers bij de ontwikkeling en uitvoering van effectieve oplossingen.
CARE+ wat en waarom?
Intensieve landbouw maakt het grootste deel uit van landbouw in het grensoverschrijdend gebied. En die ondervindt de impact van de klimaatverandering aan levende lijve. Herhaaldelijke periodes van droogte en overstromingen, lagere opbrengsten, inflatie, enz. bedreigen stuk voor stuk de plaatselijke landbouw. Daarnaast legt de stikstofwetgeving steeds strengere eisen op wat betreft landbouwpraktijken. Om in de toekomst voldoende water te hebben, moet vandaag gewerkt worden aan de kwaliteit van water. Care+ wil door grensoverschrijdende samenwerking de veerkracht en de aanpassing van de gebieden aan de risico’s van klimaatverandering versterken door de watervoorraden te verbeteren.
Doel van CARE+
CARE+ wil de toegang tot water bevorderen en ervoor zorgen dat water op een duurzame manier wordt beheerd. Dat doen we door samen te werken met de landbouwgemeenschap. Het doel is om het oppervlaktewater goed te beheren, zodat de functies waarvoor het water gebruikt wordt, behouden blijven. Het partnerschap zal instrumenten ontwikkelen om het interventiekader bij de landbouwers te verbeteren en om efficiënte acties op de schaal van het gebied uit te voeren (kennis, prioritering van de sectoren, beheer, opvolging van de acties, enz.).
Rol van de VMM
De VMM ontwikkelt een methodologie om waterkwaliteit te monitoren en de impact van maatregelen in pilootgebieden te evalueren. Ons laboratorium voert analyses uit op maat van specifieke meetcampagnes en test nieuwe technologieën, zoals fosforsensoren, om de nauwkeurigheid te verbeteren. Onze jaarlijkse meetcampagnes zijn afgestemd op de doelen van het CARE+-project, zodat de data precies is wat we nodig hebben. Daarnaast hebben we veel ervaring met burgerparticipatie, bijvoorbeeld bij de inventarisatie van macro-invertebraten in de Bollaertbeek. Door onze kennis hierin te delen zorgen we voor een betere betrokkenheid van de gemeenschap en versterken we het draagvlak voor waterbeheer.
CARE+ in Europa
Care+ is medegefinancierd door het Interreg France-Wallonie-Vlaanderen-programma. Bij de uitvoering van het project zijn er verschillende partners uit België en Frankrijk betrokken.
- België
- Vlaamse Milieumaatschappij
- Hogeschool Gent
- Vlaamse Instelling voor Technologisch onderzoek(VITO)
- Inagro asbl
- Provincie West-Vlaandern
- Frankrijk
- Chambre d’Agriculture du Nord Pas-de-Calais (CA NPDC)
- Syndicat Mixte pour le SAGE de la Lys (SYMSAGEL)
- Syndicat Mixte d'Adduction des Eaux de la Lys (SMAEL)
Project details
Status
Lopend
Looptijd
01-10-2024 tot 30-09-2028
Financiering
Interreg France-Wallonie-Vlaanderen-
Projectverantwoordelijke
Syndicat Mixte d’Adduction des Eaux de la Lys