Life PFASTER pakt PFAS-vervuiling in Willebroek aan

Elf partners slaan de handen in elkaar om de PFAS-verontreiniging in en rond de site van de voormalige papierfabriek in Willebroek aan te pakken en de omgeving te beschermen.

Kwaliteit waterlopen
Willebroek

Deel online

facebookLinkedInTwitter

LIFE PFASTER: wat en waarom?

Elf partners werken binnen dit project samen om de PFAS-verontreiniging in en rond de voormalige papierfabriek in Willebroek aan te pakken. De VMM coördineert de monitoring van PFAS in het het water.

Doelstellingen en aanpak

PFASTER richt zich op onderzoek, innovatieve saneringstechnieken en natuurgebaseerde oplossingen om de lokale PFAS vervuiling aan te pakken. Als verantwoordelijke voor de monitoring zullen we een gebiedsspecifiek monitoringplan opstellen en uitvoeren. Aangezien de papierindustrie specifieke stoffen uit de PFAS-familie gebruikt, is het mogelijk om een specifieke ‘vingerafdruk’ van PFAS in de papierindustrie en het gedrag en toxiciteit ervan in het leefmilieu te identificeren. Naast PFAS, onderzoekt de VMM ook andere verontreinigende stoffen, zoals PCB's, PAK's, metalen en organische pesticiden. De verzamelde gegevens komen in een online dataplatform, de PFAS-verkenner Willebroek.

Onderzoek en innovatieve saneringstechnieken

Binnen het LIFE-project werken overheden, private partners en onderzoeksinstellingen samen. Het onderzoek richt zich op de samenstelling en verspreiding van PFAS, blootstellingsroutes en mogelijke risico’s. Specifieke saneringstechnieken worden getest om PFAS af te breken, zoals het gebruik van schimmels, bacteriën en waterplanten. Voor de sanering van sterk verontreinigde grond en grondwater ontwikkelt men speciale filters en onderzoekt men de toepasbaarheid van on-site spoeling gecombineerd met het gebruik van schimmels, en van een combinatie van technieken zoals membraanfiltratie en plasmadestructie.

Pilootproject Willebroek als voorbeeld voor andere

In 2021 troffen we hoge concentraties PFAS aan op de site van de voormalige papierfabriek in Willebroek. In de directe omgeving van de Fabrieksloop en Broek De Naeyer gelden momenteel verschillende preventieve maatregelen (no regret-maatregelen). De bodemonderzoeken, bodemsanering en aanpak van de woonzones op die herontwikkelde terreinen zijn nog lopende. En ook de wijdere omgeving van de site, met het provinciaal domein Broek de Naeyer, vereist een grondige aanpak. De opgedane kennis en ervaring bundelen we nadien in een gebiedsvisie voor de sanering van het volledige gebied. Dit project vormt dan ook een belangrijke stap in de strijd tegen PFAS-verontreiniging in Vlaanderen en dient als voorbeeld voor andere vervuilde gebieden.

LIFE PFAS projectpartners

  • België
    • Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM)
    • Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)
    • Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)
    • VITO
    • Novobiom
    • bio2clean
    • KULeuven
    • Envisan
    • TAUW
    • Provincie Antwerpen
    • Universiteit van Antwerpen

Samen streven we naar een schonere en veiligere leefomgeving voor iedereen, waaronder ook de otter, die voorkomt in het gebied.

Life (medegefinancierd door de EU)
Project details

Status

Lopend

Looptijd

30/09/2024 tot 30/09/2029

Financiering

Life Programme

Projectverantwoordelijke

OVAM

Locatie

Willebroek