Eind 2023 bedroeg het totale vergunde debiet voor de winning van grondwater 391 miljoen m³ per jaar, waarvan:
- 63% voor de productie van drinkwater;
- 21% voor de landbouw;
- 13% voor de industrie.
Vlaanderen kent 6 grondwatersystemen, van ondiep naar diep:
- In het westen: het Kust- en Poldersysteem, het Centraal Vlaams Systeem en het Sokkelsysteem.
- In het oosten van ondiep naar diep: het Centraal Kempisch Systeem, het Maassysteem en het Brulandkrijtsysteem.
Eind 2023 bedroeg het vergunde debiet voor de drinkwaterproductie 248 miljoen m³, waarvan:
- 37,9% in het Centraal Kempisch Systeem;
- 28,9% in het Brulandkrijtsysteem;
- 20,0% in het Maassysteem;
- 6,4% in het Centraal Vlaams Systeem;
- 4,5% in het Sokkelsysteem;
- 2,2% in het Kust- en Poldersysteem.
Het aandeel van het Sokkelsysteem is schijnbaar onbelangrijk, maar in Oost- en West-Vlaanderen staat het Sokkelsysteem wel in voor een belangrijk deel van het totaal vergund debiet voor grondwaterwinning ten behoeve van drinkwaterproductie.
Het aandeel van de landbouw in de vergunde debieten van 2023 varieert van 5% in het Sokkelsysteem tot 49% in het Centraal Vlaams Systeem. Het aandeel van de industrie in het vergunde debiet per grondwatersysteem varieert tussen 7 % in het Sokkel- en in het Maassysteem en 23% in het Centraal Vlaams Systeem.
De hierboven beschreven cijfers betreffen vergunde installaties voor het effectief winnen en verbruiken van grondwater, bv. voor de productie van drinkwater, als proceswater voor industrie of voor landbouwdoeleinden. In een aantal gevallen kan het echter nodig zijn om “grondwater te winnen” met als hoofddoel het lokaal verlagen van het grondwaterpeil, al dan niet tijdelijk. Voorbeelden zijn bemalingen voor infrastructuurwerken en in mijnverzakkingsgebieden, maar ook voor bouwwerkzaamheden. De hoeveelheden grondwater die op die manier uit het grondwatersysteem verdwijnen, zijn momenteel nog niet zo goed gekend. Om de grootte en de impact van bemalingen te beperken, ontwikkelde de VMM richtlijnen en rekeninstrumenten. Meer info: https://www.vmm.be/water/grondwater/bemaling.