Luchtkwaliteit in de Gentse agglomeratie en Gentse kanaalzone

Luchtkwaliteit in de Gentse agglomeratie en Gentse kanaalzone

Concentraties en depositie
Lokaal

Deel online

facebookLinkedInTwitter

In het kort

VMM onderzoekt in samenwerking met de Stad Gent hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in en rond Gent, welke bronnen in de regio de meeste uitstoot veroorzaken en hoe de concentraties en emissies evolueren in de tijd. In de Gentse agglomeratie en Gent-centrum zijn verkeer en huishoudens (houtverbranding) de grootste bronnen van stikstofoxiden (NO2), primair fijn stof (PM10 en PM2.5) en elementair koolstof. In de kanaalzone, die gekenmerkt wordt door industriële activiteiten, zorgt de industrie voor de grootste uitstoot van zowel stikstofoxiden, fijn stof als elementaire koolstof.

  • Voor alle polluenten zien we een daling tegenover het vorige jaar, dankzij de dalende uitstoot en het gunstige weer (veel regen en wind)
  • De gemeten concentraties aan NO2, PM10 en PM2.5 liggen op alle meetplaatsen lager dan de Europese grenswaarden, maar bóven de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Luchtverontreiniging heeft dus nog steeds een belangrijke gezondheidsimpact.
  • Wanneer de meetresultaten in 2023 worden vergeleken met de nieuwe, strengere Europese grenswaarden die vanaf 2030 gehaald moeten worden, halen nog niet alle locaties deze grenswaarden.
  • In de kanaalzone zijn er brongerichte meetplaatsen vlakbij specifieke industriële activiteiten waar de concentratie van dioxines en dioxineachtige PCB’s of polycyclische aromatische koolwaterstoffen verhoogd is. Deze locaties worden verder opgevolgd om de blootstelling aan PAK’s en dioxines & PCB's via verspreiding van lucht verder te verminderen.
  • De LEZ zorgde voor een versnelde vergroening van het wagenpark en een verbetering van de luchtkwaliteit door onder andere een extra daling van de concentraties zwarte koolstof (roet).