Naar het overzicht
Sociaal tarief voor heffing op waterverontreiniging
In een aantal gevallen kan je een sociaal tarief of een vrijstelling krijgen van de heffing op de waterverontreiniging. Je betaalt dan slechts 20% van de heffing.
Voorwaarden
Je kan in aanmerking komen voor het sociaal tarief, als je op 1 januari van het heffingsjaar behoort tot een van de volgende categorieën:
- gepensioneerden die een gewaarborgd inkomen voor bejaarden of de inkomensgarantie voor ouderen krijgen
- personen die een leefloon of een levensminimum krijgen van het OCMW
- personen met een handicap die een inkomensvervangende tegemoetkoming krijgen en/of de integratietegemoetkoming.
- ouderen met een zorgnood die een zorgbudget ontvangen van de zorgkas (vanaf 1 januari 2018, voordien de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden).
Je voldoet aan de onderstaande voorwaarden:
- het heffingsbiljet staat op jouw naam of op naam van een gezinslid gedomicilieerd op hetzelfde adres;
- de heffing slaat enkel op het waterverbruik van het gezin waartoe je behoort;
- op 1 januari had je zelf of een gezinslid dat gedomicilieerd is op hetzelfde adres, recht op een van de tegemoetkomingen die in aanmerking komen voor de vrijstelling;
- de plaats van het waterverbruik is jouw wettelijke domicilie (gegevens Rijksregister).
Worden niet beschouwd als leden van eenzelfde gezin:
- personen die hun wettelijke domicilie hebben in een rust-, verplegings- of andere instelling;
- personen die in gemeenschappen gericht op de verwezenlijking van religieuze en/of filosofische doelstellingen, hun wettelijke domicilie en levensmiddelen delen.
Gaat je factuur over het waterverbruik van meer dan één gezin? Dan kom je niet in aanmerking voor dit sociaal tarief, maar kan je wel een compensatie aanvragen. De compensatie kan ook gelden voor bepaalde landbouwers (bijv. in bijberoep) en bepaalde grootverbruikers (bijv. woonzorgcentra en verzorgingsinstellingen).
Procedure
In de meeste gevallen is de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) automatisch op de hoogte van je situatie. De VMM stuurt je dan een heffingsbiljet met een sociaal tarief (20% van de heffing) toe.
Kom je in aanmerking voor het sociaal tarief of de compensatie, en werd die niet correct toegepast? Dan moet je een schriftelijke aanvraag indienen.
Hoe aanvragen?
Als je het sociaal tarief niet automatisch aangerekend kreeg, dan ontvang je van de bevoegde instantie een attest of brief. Daarmee kun je het sociaal tarief aanvragen.
- een jaarlijks afgeleverd attest van de Federale Pensioendienst, waaruit blijkt dat iemand als bejaarde op 1 januari van het heffingsjaar van een gewaarborgd inkomen of van de inkomensgarantie voor ouderen genoot;
- een attest van het OCMW waaruit blijkt dat iemand op 1 januari van het heffingsjaar een leefloon of een levensminimum ontving;
- de brief van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (voorheen een jaarlijks attest) waaruit blijkt dat iemand als gehandicapte op 1 januari van het heffingsjaar genoot van een inkomensvervangende tegemoetkoming en/of de tegemoetkoming hulp aan bejaarden en/of de integratietegemoetkoming kreeg.
de brief van het agentschap voor Vlaamse sociale bescherming waaruit blijkt dat iemand een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (voorheen de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden) kreeg. Ook de vertegenwoordiger van de persoon met een zorgbudget voor ouderen ontvangt een brief waarmee het sociaal tarief kan aangevraagd worden.
Kreeg je één van deze brieven of attesten? En ontving je een heffingsbiljet van de VMM omdat je putwater uit een eigen waterwinning gebruikt, waarop geen korting voor het sociaal tarief staat? Stuur de brief of het attest naar de VMM.
- Vul het IBAN-nummer van je bankrekening op de brief of het attest in.
- Vermeld je dossiernummer of voeg een scan/kopie van het heffingsbiljet toe.
- Verstuur je aanvraag per post of via mail naar de VMM: VMM t.a.v. de leidend ambtenaar Dokter De Moorstraat 24-26 9300 Aalst reactieskv@vmm.be.
Als je het sociaal tarief hebt aangevraagd, moet je de heffing nog niet betalen. Je kan wachten tot je een beslissing ontvangt.
Berekening
Als je het sociaal tarief krijgt, betaal je nog 20% van de totale heffing. De totale heffing kun je berekenen met de berekeningswizard
Financieel voordeel
Voorbeelden
- een gezin met 3 personen heeft een eigen waterwinning en heeft ook een kraanwateraansluiting. De vader beschikt over het vereiste attest om een sociale vrijstelling te krijgen. Dit gezin krijgt een heffing als kleinverbruiker (rioollozer) op naam van de vader. De heffing wordt berekend op basis van 10 m³ waterverbruik per gedomicilieerde persoon, aangezien het gezin ook een kraanwateraansluiting heeft. 80% van het heffingsbedrag wordt vrijgesteld. Het gezin betaalt slechts 20% van de heffing. Het gezin betaalt aan het waterbedrijf voor de hoeveelheid kraanwater dat het afneemt. Er kan een sociaal tarief aangevraagd worden bij het waterbedrijf.
- een gezin met 3 personen heeft een eigen waterwinning en geen kraanwateraansluiting. De zoon van dit gezin heeft een handicap en ontvangt een inkomensvervangende tegemoetkoming. Dit gezin krijgt een heffing als kleinverbruiker (rioollozer) op naam van de vader. De zoon beschikt over het vereiste attest om een sociale vrijstelling te krijgen. De heffing wordt berekend op basis van 30 m³ waterverbruik per gedomicilieerde persoon, aangezien het gezin enkel een eigen waterwinning heeft. 80% van het heffingsbedrag wordt vrijgesteld. Het gezin betaalt slechts 20% van de heffing.
Meer info
Lees de folder 'Heb je recht op een sociaal tarief voor of een vrijstelling van de heffing op de waterverontreiniging 2024?'