Oude Bekaertsite
Landschappelijke buffer met fijnmazig grachtensysteem
De gemeente Hemiksem koppelt de regenwaterafvoer (RWA) uit de nabijgelegen Heuvelstraat los en ontlast zo ook de Grote Struisbeek. Het gaat over een verharde oppervlakte van 1,8 hectare, die op termijn uitbreidt naar 7 hectare. Het regenwater gaat naar een grote landschappelijke buffer die met de Oude Bekaertsite wordt verbonden via een fijnmazig netwerk van grachten. Een slimme sturing zorgt ervoor dat regenwater wordt gebufferd en herverdeeld over alle groenzones.
Ook de Abdijsite waar het gemeentehuis ligt, recupereert regenwater en stelt het ter beschikking van het park. Via een recuperatiesysteem voor grijswater wordt afvalwater van baden, douches, lavabo’s en wasmachines hergebruikt.
Rolverdeling
De RWA-loskoppeling gebeurt door de gemeente Hemiksem. De projectontwikkelaars leggen het bufferbekken en het grachtensysteem, koppelen dit met de RWA en dragen dit nadien over aan de gemeente. Aquafin zorgt voor de slimme sturing van het grachtensysteem.
Ook de waterbuffering en -zuivering op bouwblokniveau is in handen van de ontwikkelaars. Dit wordt later overgedragen aan de vereniging van mede-eigenaars.
Waterwinsten
- Afkoppelen van regenwater vermindert het risico op wateroverlast.
Partners
- Consortium Park Aan de Stroom II NV - initiatiefnemer
- Gemeente Hemiksem
- Aquafin NV
Contact: Joris Malbrain, jma@stracorealestate.be
Ondersteunende partners
- SWECO
- West 8
- BeREAL
- SURA
Budget
Projectkost: € 1.403.250 / Subsidie: € 703.050
Proeftuinen droogte
Dit project kadert in het subsidieprogramma Proeftuinen droogte. Dat zijn samenwerkingen tussen bedrijven, non-profit en lokale besturen die slimmer omgaan met water in hun (bedrijfs)activiteiten. Ze experimenteren met nieuwe technieken op het terrein en verwerven kennis en inzichten voor de toekomst.