Geen druppel regenwater onbenut
Door in te zetten op slim regenwaterbeheer speelt de stad Brugge beter in op de gevolgen van de klimaatverandering. Het water dat op het dak van de Sint-Magdalenakerk valt, wordt volledig afgekoppeld van de riolering en belandt in een regenwaterput die wordt hersteld en vergroot.
Regenwaterverbruik slimmer monitoren
Het regenwater staat ter beschikking van het openbaar domein, zowel voor groenonderhoud als voor stadsreinigingsdiensten. Deze regenwaterput, en bij uitbreiding ook andere regenwaterputten in de stad, krijgen sensoren die de debieten monitoren om het regenwaterverbruik beter op te volgen.
Waterbeleving
Dankzij een aftappunt en educatieve waterspelprikkels aan de kerk kunnen buurtbewoners, passanten en spelende kinderen deelnemen aan het project. Om geen water verloren te laten gaan infiltreert het overtollige water in het park en voedt zo de vijver van het aangrenzende Astridpark.
Waterwinsten
- 80 m³ water kan geborgen worden in regenwaterputten en spaarbekkens
- Jaarlijks wordt 900 m³ regenwater hergebruikt in plaats van kraan- of grondwater
Partners
- Stad Brugge - initiatiefnemer
- Kerkfabriek Heilige Maria-Magdalena en Heilige Catharina
Contact: eva.gheselle@brugge.be
Ondersteunende partners
- Farys
- Jewel
- Architectuuratelier Dertien 12
- Yot vzw
Budget
- Projectkost: € 396.000
- Subsidie: € 297.000
Circulair water
Dit project kadert in het subsidieprogramma Circulair water. Dat zijn investeringsprojecten die in de toekomst meer water circulair gebruiken en minder water verbruiken. Ze verlagen zo de druk op ons kostbare grond- en oppervlaktewater en maken Vlaanderen weerbaarder tegen droogte en waterschaarste.