Ardo
Het blancheren van groenten is een waterintensief proces met een hoge vraag naar water als gevolg. Daarom zet Dujardin Foods binnen de eigen bedrijfsprocessen volop in op de recuperatie en het gebruik van regenwater. Toch wordt een groot deel van het afvalwater momenteel nog geloosd.
Alternatieve waterbron voor landbouw
Het effluentwater komt terecht in een bufferbekken van ongeveer 150.000 m³. Op jaarbasis kan het bufferbekken 250.000 m³ opslaan. Die hoeveelheid komt overeen met de waterbehoefte van de omliggende landbouw. Dat varieert van 100.000 m³ in een normaal jaar tot 255.000 m³ in een droog jaar.
In de startfase voorziet het project twee aftappunten bij de buffer. De aanleg van een leidingnetwerk wordt onderzocht (behoort niet tot dit project). Er wordt ook onderzocht of het mogelijk is om met een reservatiesysteem te werken.
Landbouwcoöperatie
De landbouwers die water willen afnemen, zullen zich verenigen in een landbouwcoöperatie en in overleg de kostenverdeling bepalen.
Waterwinsten
- Jaarlijks kan 250.000 m³ effluentwater hergebruikt worden in plaats van oppervlakte-, grond- of regenwater
Partners
- Dujardin Foods, deel van Ardo Groep - initiatiefnemer
- Landbouwbedrijven Depoortere Lieven en Michiel
- Dewitte Andy
- Lannoo David-graszoden Lannoo
- Ramboer Kris
- Verhelst Gilles
- Decock Koen
- Werbrouck Kris
- Staelens Nick
- De Witte Maddy
Contact: patrick.olivier@ardo.com
Ondersteunende partners
- VLAKWA
- Inagro
- Gemeentes Wingene en Ardooie
Budget
- Projectkost: € 2.745.830
- Subsidie: € 1.168.332
Circulair water
Dit project kadert in het subsidieprogramma Circulair water. Dat zijn investeringsprojecten die in de toekomst meer water circulair gebruiken en minder water verbruiken. Ze verlagen zo de druk op ons kostbare grond- en oppervlaktewater en maken Vlaanderen weerbaarder tegen droogte en waterschaarste.