Zwemzones inrichten wordt makkelijker

Door de steeds warmere zomers neemt de vraag toe om in open water te zwemmen. Om extra zwemzones mogelijk te maken, versoepelt de Vlaamse Regering een aantal beperkende regels en worden ook zwemzones zonder toezicht een optie.

28 maart 2024

Deel online

facebookLinkedInTwitter

De voorbije drie jaar steeg het aantal openwaterzwemlocaties in Vlaanderen al met 14%, waardoor er vandaag 101 locaties zijn waar je veilig en onder toezicht van redders kan zwemmen. Die stijging blijft beperkt omdat er heel wat regels zijn bij het inrichten van een zwemzone.

De Vlaamse Regering voert daarom twee vernieuwingen door:

  • Het versoepelen van bestaande regels. Een aantal beperkende voorwaarden om als zwemzone erkend te worden, versoepelen. Het gaat onder andere over de verplichting om sanitair en douches te voorzien of het reinigen van het strand op vaste tijdstippen.
  • De introductie van vrije zwemzones. Lokale besturen kunnen ook zelf zwemzones aanduiden: ‘vrije zwemzones’. Op die locaties kan je meestal zonder toezicht en op eigen verantwoordelijkheid zwemmen.

Veiligheid en gezondheid blijft belangrijk

Vandaag bestaan er alleen bewaakte zwemzones in Vlaanderen. Voor deze vergunde zones blijft toezicht verplicht, ook met de versoepelde regels.

Vanaf 2024 kunnen zwemzones zonder toezicht ingericht worden. Alleen lokale besturen mogen zo’n vrije zwemzone aanduiden. Zij hebben hiervoor de toestemming nodig van de waterbeheerder en moeten ook een grondige risicobeoordeling opmaken. Na de goedkeuring door het Vlaams departement Zorg mag er gezwommen worden. Het lokaal bestuur bewaakt de waterkwaliteit door om de twee weken een waterstaal te laten analyseren.

Geen verplichte toezichthouders of redders aan een vrije zwemzone betekent natuurlijk dat de recreant zelf volledig verantwoordelijk is voor zijn veiligheid. Ter plaatse komt er informatie zodat zwemmers zich goed kunnen informeren voordat ze in het water gaan.

Zijn er al nieuwe vrije zwemzones?

Omdat de wetgeving nog maar net in voege is en het gemeentebestuur eerst een aantal stappen moet nemen, zijn er nog geen zwemzones zonder toezicht. Zodra die er zijn, verschijnen ze op de website www.kwaliteitzwemwater.be. Op kwaliteitzwemwater.be vind je alle erkende locaties waar je in Vlaanderen binnen en buiten kan zwemmen of watersporten.

Zwemmen in open water: locaties en regels >> 

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief