Vmm.be eenvoudiger en duidelijker
Misschien heb je het al opgemerkt: de luchtkwaliteitsthema’s op vmm.be zijn grondig aangepakt. Door de milieu-informatie beter te structureren, krijg je snel een zicht op de toestand en evolutie van de luchtkwaliteit en de aanpak en bronnen van luchtverontreiniging. Ook voor de water- en klimaatthema’s werken we aan zo’n update.
Indicatoren bundelen conclusies en belangrijkste informatie
In plaats van dikke rapporten of lange webpagina’s kiezen we voortaan voor overzichtelijke indicatorpagina’s. Eerst krijg je de conclusies; daarna de belangrijkste kaarten en grafieken; gevolgd door meer duiding en informatie. Zo bieden de indicatorpagina’s jou per verontreinigende stof of thema een beknopt overzicht van de meest recente toestand en evolutie, de doelstellingen en hoe we dit in Vlaanderen aanpakken.
Benieuwd? Bekijk de nieuwe indicator voor fijn stof (PM10) in de lucht
Beter overzicht kaarten en cijfers
Meetresultaten blijven de meest gezochte informatie op vmm.be. Daarom hebben we de centrale rubriek ‘meetresultaten’ nu omgevormd naar ‘Kaarten & cijfers’. Daarin bieden we én een ingang naar de meest bekeken thema’s en indicatoren aan én lijsten we de meest gebruikte databanken en loketten op.
Voor wie meer informatie zoekt over de impact van een specifieke sector (bv. bedrijven, huishoudens …) is er nu ook een aparte rubriek ‘Sectoren’. Daarin vind je nu al indicatorpagina’s voor de verschillende bronnen van luchtverontreiniging. Binnenkort vullen we die rubriek aan met de bronnen van waterverontreiniging. De vroegere MIRA-kernset Milieudata is nu ook geïntegreerd in onze website. Gebruikers kunnen er voortaan voor hun sector zelf cijfers en grafieken oproepen van het watergebruik en de uitstoot naar water en lucht."
Gezocht: testers voor vernieuwing vmm.be
De VMM blijft werken aan een betere visualisatie en ontsluiting van tal van online kaarten en cijfers. Die willen we gebruiksvriendelijker aanbieden en beter integreren in onze website, zodat jij er sneller mee aan de slag kunt. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we jou nodig!
Burger, middenveld, bedrijf of overheid… heb je 45 minuten de tijd om deel te nemen aan een individuele, online sessie? We schotelen je de ontwerpen voor onze nieuwe website voor en kijken samen met jou of het logisch en duidelijk is.
Na inschrijving contacteren we je in de loop van november om een afspraak te maken. Voor de gebruikerstest hoef je je niet voor te bereiden of over achtergrondkennis te beschikken. Na afloop krijg je niet alleen onze eeuwige dankbaarheid, maar ook nog een fijne attentie.