Plaatsing fiets- en voetgangersbrug in Diest van start

Op 25 maart startte de plaatsing van de boogvormige fiets- en voetgangersbrug aan de Grote Steunbeer, de oude stuw aan de Saspoort. In totaal worden vier brugdelen over de Demer gehesen. Het huzarenstukje duurt twee volle dagen. De brug wordt nadien verder afgewerkt en de omleiding blijft van kracht.

25 maart 2025

Beheer waterlopen
Overstromingen

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Plaatsing in twee volle werkdagen

Nog tot morgenavond zal de aannemer nodig hebben om vier stalen brugdelen, samen zowat 60 ton, over de Demer te plaatsen. Een grote kraan hijst de brugdelen op de recent geplaatste steunpunten. De volledige brug wordt 3,75 meter breed en 100 meter lang.

Om veiligheidsredenen wordt de zone van de werken volledig afgesloten. Toch benieuwd? Bekijk dan alvast enkele sfeerbeelden. Volgende week delen we ook een timelapse van dit huzarenstukje via de sociale media kanalen van de Vlaamse Milieumaatschappij en stad Diest.

Schepen van Openbare Werken van Diest, Bart Stals: “De stad is verheugd met de nieuwe fiets- en voetgangersbrug: ze zal een belangrijke verbinding worden van en naar de stad. Tevens is het een essentiële stap in de restauratie van de historische stuwconstructie, waardoor uiteindelijk het Demerwater weer écht door Diest zal stromen.”

Brug eind mei klaar, omleiding blijft van kracht

De boogvormige ‘zwevende brug’ wordt nu verder afgewerkt: las- en schilderwerken, de plaatsing van een loopvlak… Als alles volgens de vooropgestelde planning verloopt, gaat de nieuwe brug eind mei 2025 open. Dan kunnen fietsers en voetgangers opnieuw vlot vanuit Schaffen het centrum van Diest bereiken.

3D visualisatie van de nieuwe brug.

3D visualisatie van de nieuwe brug.

Tot dan volgt fiets- en wandelverkeer tussen Schaffen en Diest een omleiding via Schoonaerde (N29) en de Omer Vanaudenhovelaan (R26). Enkel wanneer de werken het toelaten wordt de huidige brug tijdelijk beschikbaar gesteld. Volg de kanalen van de stad Diest of onze hinderwebpagina.

Van zodra de nieuwe brug volledig klaar is, zal de huidige brug, die geen deel meer uitmaakt van de stuwconstructie, weggenomen worden.

Omleidingsplan

Omleidingsplan

Demer veilig door Diest

Van zodra de brug klaar is gaat de VMM verder met het restaureren en het automatiseren van het sluizencomplex. Na deze waterwerken zal de Demer terug door Diest kunnen stromen.

Die waterwerken startten in de zomer van 2021. Zo werd de Begijnebeek aangepast en verbonden met de stadsvijvers ter hoogte van het provinciedomein Halve Maan als bijkomende waterbuffers. Er kwam ook een vispassage rond de Grote Steunbeer om vismigratie mogelijk te maken.

Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns: “De werken aan de Grote Steunbeer betreffen een belangrijke investering van de Vlaamse overheid in het wegwerken van het laatste grote vismigratieknelpunt op de Demer. De werken vormen technisch ook een grote uitdaging. Daarom vindt het project plaats in verschillende fases. De plaatsing van deze brug vormt een belangrijke fase in het uiteindelijke herstel van de vispasseerbaarheid. Soorten als serpeling, zeeprik, rivierprik en paling kunnen we weldra door deze investering terug verwelkomen in Hasselt en verder stroomopwaarts.”

Samen met het openleggen van de Demer in 2016, zal de restauratie van het sluizencomplex ervoor zorgen dat de stad en haar omgeving nog beter beschermd is tegen overstromingen en zal de natuur een boost krijgen.

Naast de VMM zetten diverse Vlaamse organisaties hun schouders onder dit project. Hierdoor kan de VMM veel méér realiseren dan alleen een gerestaureerde stuw en bieden deze waterwerken een belangrijke meerwaarde voor mens en natuur.

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief