2 jaar Blue Deal: hier is de VMM aan de slag
De huidige droogte maakt duidelijk dat we het watersysteem, het waterbeheer en watergebruik structureel moeten aanpassen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering 2 jaar geleden de Blue Deal, een ambitieus plan tegen waterschaarste en droogte. Ook de VMM werkt eraan mee i.s.m. partners.
De Blue Deal komt tot uiting op heel wat verschillende manieren. Zo zetten we o.a. in op het verbeteren van regelgeving, nemen we initiatieven rond onderzoek en monitoring en investeren we in groenblauwe netwerken in Vlaanderen.
De VMM zet haar schouders onder heel wat lopende en geplande acties op het terrein. Een overzicht van deze acties vind je terug op onderstaande kaart. We werken bv. aan de hermeandering van waterlopen om meer water te bergen en creëren natte natuur om water langer vast te houden zodat het beschikbaar is in droge periodes. Ook de proeftuinen droogte dragen sterk bij tot oplossingen. In deze proeftuinen werken bedrijven innovatief samen om volop water te hergebruiken.
Deze zomer zijn er binnen de Blue Deal enkele nieuwe VMM-projecten opgestart. We nemen je graag mee langs enkele nieuwe werven:
Herinrichting Grote Leibeek aan Webbekomsbroek in Diest
In augustus startte de VMM met de herinrichting van de Grote Leigracht die een belangrijke rol speelt in de vernatting van het gecontroleerde overstromingsgebied Webbekomsbroek in Diest. Een reeks drempels moeten er zorgen voor de verhoging van het waterpeil. Door drainagegrachten te dempen wordt de afvoer van water beperkt. Een moeraszone van 1,5 km vormt een extra waterberging en geeft aanwezige flora nieuwe kansen.
Dexiavijver in Kraainem wordt opnieuw natuurlijke vijverbiotoop
Begin september zijn de inrichtingswerken aan de voormalige Dexiavijver in Kraainem begonnen. Het project bestaat uit een slibruiming en enkele ingrepen zoals de aanleg van een moeraszone. De vijver vormt op termijn een natuurlijke habitat voor vissen, watervogels en amfibieën en weer een optimale waterbuffer.
Sanering laatste deelgebied Winterbeek focust op vernatting
In september starten de VMM, OVAM, ANB en Tessenderlo Chemie nv met de sanering van het vierde en laatste deelgebied van de Winterbeek. Dit laatste traject loopt tot de monding in de Demer, inclusief het natuurgebied van de Kloosterbeemden. Daar wordt een saneringsaanpak gehanteerd die focust op vernatting van het ganse gebied.
Een overzicht van alle Blue Dealprojecten die de VMM uitvoert »