Dexiavijver in Kraainem wordt opnieuw natuurlijke vijverbiotoop

Begin september start de Vlaamse Milieumaatschappij met inrichtingswerken aan de voormalige Dexiavijver in Kraainem. Het project bestaat uit een slibruiming en enkele ingrepen zoals de aanleg van een moeraszone. De vijver zal op termijn een natuurlijke habitat vormen voor vissen, watervogels en amfibieën en optimaal water bufferen. Dit project maakt deel uit van de Blue Deal.

5 september 2022

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Opnieuw een vijverbiotoop

Na een lange periode zonder beheer is de Dexiavijver op heel wat plaatsen dichtgeslibd en de oever dichtgegroeid. Door het slib te ruimen herstellen we de waterkwaliteit en krijgen vissen en waterplanten opnieuw kansen.

De opgeschoten wilgen in de vijver worden verwijderd. De oeverzone wordt een moeraszone met riet. Deze zone biedt schuil- en broedplaatsen voor vissen en watervogels, het riet zorgt ook voor proper water.

De Dexiavijver en het eilandje erin zijn omgeven door beton. Dit belemmert de natuurlijke overgang van water naar land. Door dit beton te verwijderen creëren we een natuurlijke oever waar watervogels en amfibieën gemakkelijk in en uit de vijver kunnen geraken.

Om amfibieën zo weinig mogelijk te storen, verlopen de werken in twee fasen. De eerste fase loopt tot oktober 2022. De tweede fase zal later aanvatten.

Meer ruimte voor water

Minister van Omgeving Zuhal Demir: “Met de Blue Deal willen we water opnieuw alle ruimte geven in Vlaanderen. Dat doen we ook door vijvers, zoals de Dexiavijver, die zijn dichtgeslibd, structureel aan te pakken en opnieuw open te leggen. Dankzij deze ingrepen kan de Dexiavijver in de toekomst opnieuw meer water bufferen bij hevige neerslag en is er in droge perioden meer water beschikbaar. Dergelijke initiatieven moeten Vlaanderen in de toekomst ook weerbaarder maken tegen droogte en waterschaarste tijdens langere periodes zonder regenval zoals we die op dit moment meemaken.”

Ken je de Dexiavijver?

De Dexiavijver in Kraainem was een privévijver met een eilandje in het midden. Het ligt in het Dexiacomplex, dat vroeger werd gebruikt als vaste trainingslocatie van de Rode Duivels. Sinds enkele jaren is het gebied openbaar en toegankelijk. De site is nu eigendom van de VMM, de gemeente Kraainem staat in voor het onderhoud.

Benieuwd waar de VMM nog aan de Blue Deal werkt? Ontdek het hier >>