Fijn stof komt via inademing in ons lichaam, ultrafijne stofdeeltjes dringen het diepst door in de longen en kunnen direct in de bloedbaan worden opgenomen. Ze zijn in staat beschermingsmembranen in het lichaam te passeren (zoals de bloed-hersenbarrière of de placenta) en komen daardoor in meerdere vitale organen terecht. UFP wordt in verband gebracht met dezelfde gezondheidseffecten als de grotere fijn stofdeeltjes (PM10 en PM2.5), zoals luchtwegproblemen, hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen en effecten op de foetale ontwikkeling. Maar omdat UFP wereldwijd pas recenter en op minder grote schaal wordt gemeten in vergelijking met PM10 en PM2.5, zijn de gezondheidseffecten nog minder onderzocht.
Concentratie ultrafijn stof
Toestand, doelstellingen en evolutie doorheen de jaren
In het kort
- Ultrafijn stof (UFP) zijn deeltjes met een diameter kleiner dan 100 nm (=0,0001 mm). De VMM meet UFP-deeltjes vanaf 10 nm.
- Ongeveer 90 % van het aantal deeltjes in de lucht zijn ultrafijne stofdeeltjes. Ze worden ofwel rechtstreeks uitgestoten (primair stof) ofwel worden ze gevormd in de atmosfeer door precursoren (secundair stof).
- Verkeer (zowel weg-, lucht- als havenverkeer) is de belangrijkste bron van ultrafijn stof, maar ook de industrie en huishoudens (gebouwenverwarming) dragen bij tot de uitstoot van UFP.
- Ultrafijne stofdeeltjes kunnen door samenklontering en condensatie in de lucht groeien tot grotere fijn stofdeeltjes.
- Door hun zeer kleine afmeting kan ultrafijn stof diep doordringen in de longen, in de bloedstroom terechtkomen en schadelijke effecten elders in het lichaam veroorzaken.