Feiten & cijfers
Beleid
Diensten & producten
Projecten
Tips
waterput, gebruik, afvoer, bijvulsysteem, ...
Deel online
Voor wie bouwt of verbouwt is het plaatsen van een regenwaterput meestal verplicht. Dan gelden ook regels over de grootte van de put, afhankelijk van het soort gebouw en de afwaterende oppervlakte. Om aan die regels te voldoen mag je ook meerdere regenwaterputten plaatsen die in verbinding staan met elkaar.
Het optimale volume van een regenwaterput is vooral een evenwicht tussen 2 aspecten: enerzijds de hoeveelheid regenwater die je maximaal kan opvangen met de beschikbare dakoppervlakte, en anderzijds de hoeveelheid regenwater die je gebruikt.
Regenwater gebruiken kan voor alle toepassingen waarvoor geen drinkwaterkwaliteit nodig is. Om het toilet door te spoelen, voor de wasmachine, in de tuin, om te poetsen,... Als je voor deze toepassingen regenwater gebruikt, verbruik je al gauw 50% minder drinkwater.
Als je put bijna leeg komt te staan, kun je die bijvullen met kraanwater. Doe hem echter nooit meteen weer helemaal vol, maar vul enkel de hoeveelheid water aan die je denkt nodig te hebben voor de komende 2 dagen. Eens het terug begint te regenen, is de put zo weer gevuld.
Heel wat gemeenten geven een subsidie voor de installatie van een regenwaterput.
Enkele oplossingen voor stank en verkleuring van je regenwater.
Ja, je moet het gebruik van regenwater melden aan de Vlaamse Milieumaatschappij.