De eerste stap is altijd om te vermijden dat zwerfvuil in de waterloop terechtkomt. De campagne Mooimakers van OVAM, Fost Plus en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) ondersteunt proactieve alle actoren die zich engageren in de strijd tegen zwerfvuil en zet sensibiliserende acties op.
Feiten & cijfers
Beleid
Diensten & producten
Projecten
Tips
Zwerfvuil ruimen
Veel waterlopen kampen met zwerfvuil. Dat is slecht voor de waterkwaliteit en de aanwezige dieren en planten.
Zwerfvuil aan de bron voorkomen
Waarom moet zwerfvuil uit de waterloop
Veel zwerfvuil bevat plastics. Ze verweren en breken af tot microplastics die zich in de waterloop verspreiden. Vervolgens nemen waterorganismen het op wat de waterkwaliteit aantast.
Een goede kwaliteit van onze waterlopen is belangrijk om meerdere redenen:
- Waterlopen zorgen voor een duurzame drinkwatervoorziening;
- Landbouw en industrie onttrekken water uit onze waterlopen;
- Gezonde waterlopen brengen een rijke biodiversiteit aan vogels, vissen en andere fauna en flora.
Wat is een vuilvang en hoe werkt het?
In verschillende waterlopen die de VMM beheert, liggen vuilvangen. Dat zijn barrières op het wateroppervlak die drijvend zwerfvuil zoals blikjes en verpakkingen tegenhouden. Zo vermijden we dat zwerfvuil zich verder verspreid tot in de zee.
Op geregelde tijdstippen legen we de vuilvangen. We inventariseren het vuil en gaan na wat de oorsprong ervan is. Zo kunnen lokale besturen daarmee rekening houden in hun zwerfvuilbeleid.
Om je een idee te geven: twee vuilvangen op de Jeker in Tongeren hielden op één jaar tijd meer dan 18.000 kg afval tegen.
Zwerfvuil ruimen
Vuilvangen houden enkel drijvend vuil tegen dat groot genoeg is. Kleine partikels zweven onder de barrière door en zwaar afval zoals fietsen, winkelkarren of nadarhekkens belanden op de bodem. Dat zware afval halen we manueel uit het water
Zo pakken we afval aan de bron aan, wat noodzakelijk is om het vuil in onze waterlopen te verminderen.