We zien gebiedsgericht werken als een belangrijk instrument om stappen vooruit te zetten. Gebiedsgerichte werking voor water werkt binnen de grenzen van afstroomgebieden, en vertrekt van alle in dat gebied belanghebbende sectoren: bewoners, natuur, landbouw, bedrijven … We brengen daarom alle betrokkenen in een gebied samen, bespreken er visies, knelpunten en mogelijke oplossingen en gaan er op zoek naar win-wins.
Zo zetten we samen met partners gerichte acties en maatregelen op in specifiek afgebakende afstroomgebieden om lokaal snel grote vooruitgang te boeken op vier vlakken .
- Waterkwaliteit: proper water is essentieel voor mens, natuur, economie, landbouw ...
- Overstromingen: door ruimte te geven aan water beperken we waterschade en wateroverlast
- Droogte: voldoende water is nodig voor landbouw, natuur, industrie, ...
- Waterbeleving: een draagvlak bij de Vlaming voor de groen-blauwe toekomst van Vlaanderen door water aantrekkelijk te maken
Daarmee kan er vlotter samengewerkt worden met zowel interne als externe waterbeheerders, zoals provinciebesturen, de landbouwsector en gemeenten. Gebiedsgerichte werking verhoogt de efficiëntie en versterkt de contacten. Zo is iedereen betrokken bij het zoeken naar oplossingen.
Water is voor iedereen belangrijk. De plannen zijn niet alleen het resultaat van intensief overleg. Ze vormen ook een uitnodiging om samen verder werk te maken van gezonde en veerkrachtige watersystemen. Daarom blijft de VMM ook in de toekomst de kaart trekken van de gebiedsgerichte werking en breiden we de werking nog uit.