We staan er niet vaak bij stil, maar we komen op ontzettend veel manieren in aanraking met water. Sommige rivieren worden druk bevaren. De onbevaarbare waterlopen spelen een belangrijke rol in ons leefmilieu. Ons grondwater zorgt voor de nodige watervoorraden. We hebben dagelijks drinkwater en ons afvalwater wordt afgevoerd en gezuiverd. Verschillende instanties beheren verschillende aspecten. Daarom staat in het decreet Integraal Waterbeleid een structurele manier om alle partners te doen samenwerken. Het integraal waterbeleid vertrekt vanuit het watersysteem als eenheid waarin de verschillende partners samenwerken aan een optimalisering van het Vlaamse waterbeheer.
Het geheel bestaat uit grondwater, oppervlaktewater, oevers, waterbodems, technische infrastructuur ... Het watersysteem wordt ingedeeld in stroomgebieden en verder in bekkens en deelbekkens. Met deze aanpak is er zelfs voor de kleinste waterlopen aandacht.
Het decreet reikt ook een aantal instrumenten aan om het integraal waterbeleid beter in de praktijk te brengen: de watertoets, oeverzones, de instrumentenmix verwerving van onroerende goederen, aankoopplicht en vergoedingsplicht en de informatieplicht voor vastgoed in overstromingsgevoelig gebied.