Overstromingen

Overstromingen kunnen we nooit helemaal vermijden. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten wat je moet doen als het effectief overstroomt.

Check of je in overstromingsgevoelig gebied woont

Daarvoor kan je de Watertoets raadplegen. De Watertoets helpt bij het beoordelen van de impact van ruimtelijke plannen en vergunningen op het watersysteem. Particulieren kunnen via de kaart nagaan of hun woning in overstromingsgevoelig gebied ligt.

Volg de waterstanden en voorspellingen

Via Waterinfo blijf je op de hoogte van de huidige waterstanden en voorspellingen rond overstroming, neerslag, droogte en getijden.

Ontdek wat je kan doen voor, tijdens of na een overstroming

Brochure: Individuele bescherming tegen overstroming

Bescherm je woning tegen waterschade

Met preventieve maatregelen kan je de impact van overstromingen en schade aan je woning verminderen.

In de brochure 'Individuele bescherming tegen overstromingen' vind je concrete tips om waterschade aan woningen te voorkomen. Waarom je woning beschermen? Hoe kan je water buiten houden? Hoe krijg je water buiten? Hoe kan je waterresistent bouwen? De tips kan je als lokale overheid, aannemer of architect delen met bewoners.

Types overstroming

We spreken van een bovengrondse overstroming als een beek of rivier overloopt, of als water afstroomt vanuit velden, tuinen of de straat. Bij een ondergrondse overstroming zet een hevige regenbui druk op het rioleringsstelsel en veroorzaakt het wateroverlast in of rond de woning.