- De meest voor de hand liggende: beperk je eigen autogebruik en kies voor de fiets, het openbaar vervoer of doe aan autodelen.
- Toch met de auto? Pas je rijgedrag aan. Bij snelheden van meer dan 100 km/u is snelheid de belangrijkste factor in de hoeveelheid schadelijke stoffen die worden uitgestoten. Bij lagere snelheden speelt de dynamiek (het optrekken en afremmen, het schakelmoment, ...) een grotere rol. Hou je dus aan de snelheidsbeperkingen en vermijd sportief rijgedrag.
- Laat een roetfilter plaatsen, zeker als je nog met een oude dieselwagen rijdt. Roetfilters zorgen voor een afname van de schadelijke uitstoot.
- Let op het eco-label van je autobanden. Kijk op bandentips.be en bereken er bijvoorbeeld het voordeel dat zuinige, milieuvriendelijke banden je bieden.
- Denk na over de ligging van je woning. Stel dat je gaat verhuizen, check dan zeker eens de Mobiscore van je huis of perceel. Hoe dichter je woning zich bevindt bij je werk, winkels, voorzieningen en openbaar vervoer, hoe groter de kans dat je je minder met de auto zal verplaatsen.
Feiten & cijfers
Beleid
Diensten & producten
Projecten
Tips
Mobiliteit
De keuze van mobiliteit heeft een grote impact op de luchtkwaliteit. Welk type wagen is nu het beste voor het milieu? En hoe kan een juiste keuze in mobiliteit je impact op het milieu verminderen?
Beperk de impact van je verplaatsingen
Kies het juiste voertuig
Wat kies je nu het beste als je een nieuwe wagen moet aankopen: benzine, diesel, hybride of elektrisch? De Ecoscore helpt je bij je keuze. De werking van een klassieke automotor is gebaseerd op de verbranding van brandstof. Daarbij komen verschillende stoffen vrij.
- Een bezinevoertuig stoot minder schadelijke stoffen uit dan een dieselvoertuig. Ook nieuwe dieselwagens stoten nog steeds meer fijn stof en stikstofoxiden uit dan benzinewagens.
- Plug-in hybride elektrische voertuigen zijn een duurzamer alternatief voor voertuigen met een verbrandingsmotor.
- Elektrische voertuigen zijn het beste alternatief omdat ze geen schadelijke stoffen of broeikasgassen uitstoten tijdens het rijden. Bij de elektriciteitsproductie komen wel emissies vrij. Hoe groener de elektriciteitsproductie, hoe beter.
Om te weten hoe milieuvriendelijk een (bestel)wagen is, ontwikkelde de Vlaamse overheid de ecoscore. Hoe hoger de ecoscore, hoe milieuvriendelijker het voertuig.
Leer milieuvriendelijk rijden
- Rij zo veel mogelijk aan een constante snelheid en matig je snelheid.
- Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling, bij voorkeur bij een toerental lager dan 2500 bij benzine- en dieselmotoren. Bij nieuwe wagens hoef je de motor niet meer tot hoge toerentallen te dwingen om vlot te kunnen versnellen.
- Rij je manueel? Rem dan af op de motor en laat de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling. Moderne motoren sluiten automatisch de brandstoftoevoer af zodra je de gaspedaal loslaat.
- Vermijd plots remmen. Volg de verkeersstroom, met voldoende afstand van je voorligger, en anticipeer.
- Verander niet onnodig van rijstrook.
- Leg de motor stil als je meer dan een halve minuut moet wachten.
- Geef geen gas als je de motor start.
- Schakel de airco alleen in als het onbehaaglijk warm wordt in de auto of wanneer je ramen beslaan. Een open raampje bij hoge snelheid geeft tot 5% meer brandstofverbruik, een airco tot 10% meer.
- Hou de bandenspanning in de gaten. Een lage bandenspanning verhoogt het gebruik en dus de uitstoot.
- Maak de kofferruimte leeg: meer gewicht in de auto verhoogt het gebruik.
- Plaats fietsen bij voorkeur op een rek achteraan het voertuig. Een fietsdrager op het dak verbruikt 20 tot 30% meer brandstof. Verwijder bagagerekken en skiboxen als je ze niet gebruikt. Een skibox veroorzaakt tot 10% meer brandstofverbruik, vooral bij hogere snelheden.
- Wees spaarzaam met je ruitenwisservloeistof. Die heeft een effect op de luchtkwaliteit.
- Stippel vooraf je weg uit zodat je geen nodeloze omwegen moet maken. Rij zo weinig mogelijk in de stad: je auto verbruikt er gemiddeld dubbel zo veel als op de snelweg.
Gerelateerde diensten en producten