Eindrapport VRAG
In opdracht van de Vlaamse Overheid heeft een multidisciplinair team van experten een studie uitgevoerd, waarvan dit eindrapport het Vlaams reactief afwegingskader droogte (VRAG) presenteert. Het doel van deze studie was de ontwikkeling van een reactief afwegingskader voor prioritair watergebruik bij waterschaarste. Het kader is ontworpen om te ondersteunen bij weloverwogen beslissingen tijdens twee cruciale droogteniveaus: "alarm" (mogelijke druk op het watersysteem) en "crisis" (effectieve waterschaarste). Met dat ondersteunend instrument kunnen beslissingsnemers (gouverneurs en ministers) en de hele adviesstructuur eronder weloverwogen beslissen welke droogtemaatregelen ze het best nemen. Bij elke droogtemaatregel is beschreven hoe deze het watertekort en de droogteschade beperkt kan houden en wat de kost ervan is. Die kosten-batenanalyse geeft een beter zicht op de maatregelen en welke prioriteit en volgorde ze best krijgen.
Het ontwikkelde afwegingskader is specifiek gericht op droogteperiodes en omvat verschillende bouwstenen: droogte- en waterschaarste-indicatoren per sector, een overzicht van wateraanbod en -vraag in Vlaanderen, potentiële acties en maatregelen bij dreigende waterschaarste, impactindicatoren voor socio-economische en ecologische gevolgen, principes voor de afweging, en een gebiedsspecifieke prioritering van maatregelen en watergebruik.
De methodologie werd initieel getest in de pilootgebieden van het Albertkanaal en de Kempische kanalen, en het IJzerbekken, waarna de toepassing werd uitgebreid naar het Demerbekken en de rest van Vlaanderen. Gedurende het gehele project werden diverse belanghebbenden en sectoren actief betrokken. Het rapport beschrijft de ontwikkeling van het generieke afwegingskader (Taak 1), de gebiedsspecifieke uitwerking en toetsing (Taak 2), en een aanzet voor een gebiedsdekkende invulling van de prioritering (Taak 3). Dit afwegingskader biedt een cruciale basis voor het proactief en effectief omgaan met toekomstige periodes van waterschaarste in Vlaanderen.
Bekijk het webinar met de voorstelling van het afwegingskader.