Steenovenstraat-Nijverheidsstraat
D’arta, fabrikant van diepvriesgroenten in Ardooie (West-Vlaanderen), wisselt met enkele naastgelegen bedrijven op het bedrijventerrein regenwater uit. Zo verlaagt D’arta haar grond- of kraanwatergebruik en heeft het bedrijventerrein minder wateroverlast.
De diepvriesgroentefabrikant D’arta gebruikt meer water dan op het eigen terrein gebufferd kan worden. Daarom moet het bedrijf ook voor minderwaardige toepassingen grondwater, aangevoerd oppervlaktewater uit de Leie of zelfs drinkwater inzetten. Verschillende nabijgelegen bedrijven hebben een overschot aan regenwater dat naar de riolering loopt.
Dit filmpje legt uit hoe het project tot stand kwam:
Aanleg regenwaterstelsel
In het project wordt een regenwaterstelsel aangelegd zodat het overtollige regenwater van de naastgelegen bedrijven afgeleid wordt naar de diepvriesgroenteproducent. Die zet het water in ter vervanging van kraan- en grondwater. Dit pakt ook de wateroverlast op het bedrijventerrein aan.
Koppeling en buffering
De gemeente Ardooie koppelt het regenwater van de Nijverheidsstraat en de Steenovenstraat op het bedrijventerrein af met afwatering naar verschillende pompputten. Het water gaat dan naar de bestaande vijvers waarvan het volume werd vergroot d.m.v. een talud en zo een buffercapaciteit van 60.000 m³ krijgt. Het regenwater wordt gebruikt voor de verdampingscondensoren. Via filtratietechnieken wordt een deel van het water ook omgezet naar hoogwaardig proceswater.
De nieuwe talud wordt ingezaaid met bijenbloemen, gras en klaver wat een positief effect heeft op de biodiversiteit.
Waterwinsten
- Jaarlijks 30.000 m3 regenwatergebruik in plaats van grond- of kraanwater
- Minder wateroverlast voor de ambachtelijke zone
Partners
- D'arta (diepvriesgroentenbedrijf) - initiatiefnemer
- Hullebusch N.V. - vloer & wandbekleding
- Fraeye N.V. - meubels, keuken, interieur
Contact: Steven.laridon@darta.com
Ondersteunende partners
- Vlakwa
- Aquafin N.V - wegenwerken, waterbouw
- Gemeente Ardooie
Budget
- Projectkost: € 750.000
- Subsidie: € 450.000
Proeftuinen droogte
Dit project kadert in het subsidieprogramma Proeftuinen droogte. Dat zijn samenwerkingen tussen bedrijven, non-profit en lokale besturen die slimmer omgaan met water in hun (bedrijfs)activiteiten. Ze experimenteren met nieuwe technieken op het terrein en verwerven kennis en inzichten voor de toekomst.