Openlegging Kerkebeek in wijkpark Ten Boomgaard

De ingekokerde Kerkebeek in Brugge komt terug naar de oppervlakte. We ontdoen de waterloop van haar betonnen keurslijf zodat ze meer water kan bergen. Op termijn zal de buurt er genieten van een groenblauwe omgeving. Het is één van de maatregelen van het riviercontract Kerkebeek en kadert in de Blue Deal.

Brugge
Beheer waterlopen
Droogte
Overstromingen

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Aanpak van droogte en wateroverlast

Om wateroverlast te vermijden, werden waterlopen in stedelijk gebied vroeger vaak ingekokerd. Maar daardoor kan het water niet meer in de bodem infiltreren, wat droogte in de hand werkt. Bovendien wordt regenwater via de waterloop sneller afgevoerd, waardoor de kans op wateroverlast toeneemt.

foto Opengelegde Kerkebeek na de graafwerken

Opengelegde Kerkebeek na de graafwerken

Om die problemen aan te pakken, brengen we de Kerkebeek terug naar de oppervlakte. Vanaf het Dolfinarium tot het treinstation van Brugge stroomt de Kerkebeek in een betonnen koker onder de grond. Ter hoogte van wijkpark Ten Boomgaard leggen we een open bedding voor de waterloop aan. De betonnen koker blijft behouden en krijgt een nieuwe bestemming als opslag voor regenwater. De stedelijke groendienst zal dat water in de toekomst gebruiken voor de besproeiing van openbaar groen.

De aanleg van een open bedding voor de overstromingsgevoelige Kerkebeek zal water meer ruimte geven en zorgt ervoor dat regenwater opnieuw kan infiltreren. Het bevordert tevens de waterkwaliteit en biedt verkoeling in warme periodes.

Water dichter bij de buurtbewoners

In samenwerking met de stad Brugge wordt de omgeving omgevormd tot een recreatief park waar de Kerkebeek een centrale rol speelt en buurtbewoners tot rust komen. Naast een belevingsfunctie heeft de waterloop ook een sensibiliserend effect. Het brengt buurtbewoners in contact met het kostbare water en maakt hen bewust van de actuele droogte- en overstromingsproblematiek.

Verloop van de werken

De werkzaamheden zijn gestart op 10 oktober 2022. Het einde is voorzien voor het voorjaar van 2025. Op de website van stad Brugg volg je de werken op de voet.

Riviercontract Kerkebeek

Het openleggen van de Kerkebeek op die locatie is onderdeel van het riviercontract voor de vallei van de Kerkebeek, een set van meer dan 50 maatregelen om de waterhuishouding in Sint-Michiels en Zedelgem te verbeteren.

Aan dat riviercontract werkte de VMM met maar liefst 11 lokale, provinciale en Vlaamse partners, in de periode van 2027-2018. Bij het riviercontract werd veel aandacht besteed aan de participatie en inspraak van de bewoners en lokale doelgroepen.

Participatiemoment tijdens het participatietraject van het riviercontract voor de vallei van de Kerkebeek.

Blue Deal (Vlaamse Veerkracht - Gefinancierd door de Europese Unie NextGenerationEU)
Project details

Status

Lopend

Looptijd

Oktober 2022 - 2025

Financiering

Blue Deal/Vlaamse Veerkracht

Projectverantwoordelijke

VMM

Locatie

Brugge