Integraal beekherstel Ledebeek

De Ledebeek krijgt een nieuw profiel. Met een extra waterbuffering van ongeveer 50.000 m³ over een lengte van 6,5 km zal ze sterker staan tegen droogte en wateroverlast. De ingrepen verbeteren ook de situatie voor het grondwaterpeil en de lokale fauna en flora. Recreatieve hotspots moeten de beek dichter bij de mensen brengen.

Lochristi
Droogte
Kwaliteit waterlopen
Overstromingen

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Situering van de werken

Vanaf de Veldenkensstraat in Destelbergen, over het volledige grondgebied van Lochristi en tot aan de Nieuwe Stationsstraat in Lokeren krijgt de Ledebeek een nieuw profiel dat maximaal voldoet aan de ambities van de VMM. Die zijn vormgegeven door de Europese kaderrichtlijn Water (KRW) en werden op Vlaams niveau vertaald in het decreet Integraal Waterbeleid.

De beek ligt in een zandig gebied met een microreliëf van evenwijdige zandruggen en ondiepe beekdalletjes. De Ledebeek is een van deze kleine beekdalletjes binnen het stroomgebied van de Schelde. Het is een van oorsprong natuurlijke waterloop die in de 13de en 14de eeuw werd rechtgetrokken.

De huidige Ledebeek watert af naar twee kanten: naar de Durme in Lokeren en naar de Schelde in Destelbergen. Het omslagpunt of de waterscheiding ligt in de Stationsstraat in Destelbergen.

Ledebeek in Lochristi na de hevige regenval in oktober 2023.

Waarom deze werken?

Vandaag stellen zich heel wat uitdagingen rond de beek waardoor een totale herinrichting zich opdringt:

  • Te nat of te droog weer? Bij noodweer treedt de Ledebeek op verschillende plaatsen buiten haar oevers. Het hoog-impactscenario toont dat de kans op overstromingen in Vlaanderen tegen 2100 kan stijgen met een factor 5 tot 10.  De voorbije zomers confronteerden ons met een groeiende droogteproblematiek. Klimaatwetenschappers geven aan dat het aantal droge zomers alleen maar zal toenemen (Meer info op https://klimaat.vmm.be/). De beek loopt ’s zomers leeg en de grondwatertafel zakt, met alle gevolgen voor landbouw.
  • De ecologische waarde van de doorgaans kaarsrechte beek is erg beperkt. Zo verliest de beek haar hele waaier aan ecologische diensten waar gezonde beeklopen ons van kunnen voorzien. Beekdalen zijn de aderen van het landschap. Ze huisvesten waardevolle ecosystemen, vormen transportbanen van vitale stoffen en levende soorten en reguleren de afvoer van water naar benedenstroomse gebieden. Ze hebben een grote invloed op het grondwater, een koelend effect tijdens hittegolven, een waterzuiverend vermogen, bieden een rustplaats voor mens en dier.
  • De oevers van de beek kalven af door de hoge piekdebieten bij hoogwater.

Waterafvoer en ecologisch beekherstel bevorderen

Het doel van de werken is het geomorfologisch beekherstel: het profiel van de bedding wordt aangepast aan de uitdagingen van zowel waterafvoer als de natuurlijke terreingesteldheid. Zo willen we een duurzaam dynamisch evenwicht installeren en dit onderhouden met natuurlijke processen die op hun beurt het herstel van het ecosysteem bevorderen. Dit groenblauwe lint moet bovendien de nog aanwezige natuurelementen langs de beek verbinden.

Vernieuwen en beheren doen we samen

De VMM coördineert dit project in nauwe samenwerking met meerdere partners. Samen vormen ze een consortium. Betrokkenheid van de samenleving rond de waterloop is daarbij heel belangrijk. Iedereen kan en mag namelijk meedoen, meepraten, meedenken. 

Het consortium zette daarvoor al de eerste stappen door het gesprek aan te gaan met aanwonenden en betrokken ondernemers. Zo is het ontwerp is van een aanwonende ondernemer.

Via de website 'Ledebeek verbindt' nodigt het consortium iedereen die zich betrokken voelt en/of op de hoogte wil blijven en/of wil meedoen uit om zich te registeren.

Projectupdates

Blue Deal (Vlaamse Veerkracht - Gefinancierd door de Europese Unie NextGenerationEU)
Project details

Status

Lopend

Looptijd

september 2023 - voorjaar 2025

Financiering

Blue Deal - Vlaamse Veerkracht

Projectverantwoordelijke

VMM

Locatie

Lochristi