Hermeandering van de Aa
De rivier de Aa kronkelt opnieuw door het natuurgebied Graafweide-Schupleer in Vorselaar en Grobbendonk. zeven oude meanders sluiten terug aan op de rechtgetrokken waterloop. Het resultaat: een gezond meanderend riviertraject dat water meer ruimte geeft en nieuwe kansen biedt aan fauna en flora.
Met haar rechtgetrokken structuur is de rivier de Aa gevoelig voor het veranderende klimaat en is de kans groter dat ze uitdroogt of uit haar oevers treedt. Er zijn inspanningen nodig om de Aa gezonder te maken.
Rivier de Aa 250 meter langer
Het natuurgebied Graafweide-Schupleer, waar de Aa door stroomt, is met zijn uitgesproken natte en open karakter en waardevolle broekbossen een gebied waar ecologisch herstel veel impact heeft. Door een aantal oude meanders opnieuw op de rechtgetrokken Aa aan te sluiten werd ze 250 meter langer. De huidige loop werd gedempt met de grond die vrijkwam bij het uitgraven van de meanders.
De ingreep zorgt voor meer variatie in stroming en habitats waardoor de leefomgeving voor fauna en flora gezonder wordt. Water krijgt nu de ruimte die het nodig heeft.
Kleinere ingrepen voor betere waterberging en natte natuur
Naast het structuurherstel voerden we ook enkele kleinere ingrepen uit zoals het opbreken van buizen, het afgraven van oeverwallen en het creëren van gleuven in de oevers. Het zorgt voor een geleidelijke overgang tussen de Aa en de aanpalende percelen. Zo kan de vallei beter water bergen en kan natte natuur zich ontwikkelen.
Natuurinrichtingsproject Graafweide-Schupleer
De VMM voerde de werken uit in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en Natuurpunt als eigenaar van het gebied. Het structuurherstel draagt bij aan het Natuurinrichtingsproject van de VLM dat in Graafweide-Schupleer 150 hectare bijkomende natte natuur wil realiseren.