Green Deal Klimaatbestendige Omgeving
Wat houdt de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving in?
De Green Deal is een laagdrempelig en krachtig instrument om samen te werken met verschillende overheden, milieuorganisaties, spelers uit de bouwsector en het middenveld. De Green Deal Klimaatbestendige Omgeving mobiliseert een breed netwerk betrokken bij ruimtelijke ontwikkeling om Vlaanderen samen te wapenen tegen klimaatverandering.
Voor de initiatiefnemers van de nieuwe Green Deal is het engagement van steden en gemeenten een echte win-win. Steden en gemeenten weten waar de knelpunten en kansen liggen om in de praktijk te werken aan klimaatbestendige ontwerpen. Ze hebben ook oog voor sociaal kwetsbare groepen en kunnen er mee over waken dat initiatieven en maatregelen sociale onrechtvaardigheid niet verder vergroten.
Lokale besturen die mee aan tafel zitten bij de verschillende focus-en werkgroepen, werken mee aan concrete eindproducten. Die worden op hun beurt maximaal hergebruikt door de ontwerpers van onze omgeving (studiebureaus, landschaps)architecten, bouwpromotoren, projectontwikkelaars ...). Zo krijgen onze volgende generaties de kans om in een duurzame en welvarende omgeving te leven.
Lokale besturen die mee aan tafel zitten bij de verschillende focus-en werkgroepen, werken mee aan concrete eindproducten. Die worden op hun beurt maximaal hergebruikt door de ontwerpers van onze omgeving (studiebureaus, landschaps)architecten, bouwpromotoren, projectontwikkelaars ...). Zo krijgen onze volgende generaties de kans om in een duurzame en welvarende omgeving te leven.Welke doelstellingen heeft de Green Deal?
Welke doelstellingen heeft de Green Deal?
De Green Deal Klimaatbestendige omgeving heeft vier strategische doelstellingen:
- Kennis opbouwen en delen – via een lerend netwerk willen we versneld de praktische principes en handvatten voor klimaatbestendige projecten ontwikkelen, en delen met ontwerpers, inrichters en beheerders.
- Meer en betere samenwerking: we gaan na welke structurele samenwerkingen mogelijk zijn en zetten waar nodig nieuwe partnerschappen op.
- Goede praktijken opschalen – de opgedane kennis willen we verankeren in publieke leidraden, handleidingen, standaardbestekken en raamovereenkomsten, zodat elk project of plan een klimaatbestendige reflex krijgt ingebouwd.
- Aandacht geven aan sociaal kwetsbare groepen – we waken erover dat onze initiatieven en maatregelen de sociale onrechtvaardigheid van de klimaatverandering zeker niet verder vergroten.
Project details
Status
Lopend
Looptijd
Januari 2024 - januari 2027
Projectverantwoordelijke
Vlaamse Milieumaatschappij en Departement Omgeving
Locatie
Vlaanderen