Herinrichting Oude Kale en Poekebeek
De Poekebeek en de Oude Kale vormen een eigenaardig koppel. In principe sifonneert het water van de Poekebeek onder het Schipdonkkanaal naar de Oude Kale. Hierdoor kunnen ze als het ware gezien worden als dezelfde waterloop. Vaak stroomt het water van de Poekebeek ook gewoon het Schipdonkkanaal in.
De Oude Kale en de Poekebeek zijn in de stroomgebiedsbeheerplannen als aandachtsgebied opgenomen. De VMM is dan ook actief met verschillende werken in dit stroomgebied. Allereerst wordt in Poesele, deelgemeente van Nevele, de laatste hand gelegd aan een ecologisch herinrichtingsproject over anderhalve kilometer. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de eigendommen van de oude, gedempte meanders om de oevers natuurvriendelijk in te richten met flauwe oevers en winterbedden. Ook worden verschillende diepe poelen uitgegraven. Tenslotte zorgen negen vistrappen er voor dat de vis nu in het volledige strooomgebied van de Poekebeek kan migreren.
Midden de jaren ’70 werd de Poekebeek in Nevele gekanaliseerd waarbij het water in een betonnen bak gedwongen werd. Wateroverlast is er sindsdien effectief niet meer opgetreden, Maar daarmee werd ook de ecologische en belevingswaarde van de Poekebeek zo goed als vernietigd. Een opwaardering van de historisch belangrijke Poekebeek voor Nevele dringt zich dan ook op. Bovendien is het tracé van de Poekebeek uitermate geschikt om de Nevelaars en bezoekers dichter bij het water te brengen en in één adem de waterloop ook als alternatieve trage weg in te schakelen in het drukken centrum van Nevele.
De VMM voorziet dan ook de aanleg van een pad in het talud langs de Poekebeek.. Er gebeurden ook aanpassingen van de gekanaliseerde waterloop om deze vriendelijker te maken voor fauna en flora. Dit vooral voor de vissen die door voorgaande maatregelen vrij kunnen migreren vanuit het kanaal tot helemaal in de opwaartse delen van het stroomgebied.
Aan de andere kant van het Schipdonkkanaal maakten we gebruik van de bouw van de nieuwe sporthal om de omgeving op te waarderen. De ingebuisde Oude Kale is weer zichtbaar en door het aanleggen van zitbanken in het taluds komt het water letterlijk tot bij recreanten. Een dergelijke open loop heeft minder risico op opstoppingen, creëert een extra buffer en verhoogt de structuurkwaliteit van oever- en waterzone.
Nog verder afwaarts, in Landegem-Nevele, werd over 700 m een rechtgetrokken deel van de Oude Kale vervangen door een meanderende loop op het (opgespoten) terrein van NV Waterwegen en Zeekanaal tussen Oude Kale en Afleidingskanaal.
Project details
Status
Gerealiseerd