Net4Cities: geavanceerde oplossingen voor lucht- en geluidsoverlast in steden
Net4Cities richt zich op het verbeteren van de monitoring en aanpak van lucht- en geluidsoverlast in stedelijke gebieden. Het project integreert data van meer dan 30 monitoringsstations in 11 Europese steden en 10 landen om realtime kaarten en visuele weergaven te creëren. Deze kaarten tonen burgers hun blootstelling aan vervuiling en ondersteunen beleidsmakers met op bewijs gebaseerde oplossingen.
Doel van het project
Net4Cities ondersteunt de realisatie van het EU Zero Pollution Action Plan door de infrastructuur voor lucht- en geluidsoverlastmonitoring te verbeteren en op feiten gebaseerde beleidsadviezen te bieden. Binnen het project worden geavanceerde monitoringsnetwerken ontwikkeld die realtime gegevens leveren over luchtvervuiling (uitlaatgassen en andere stoffen) en geluidsoverlast. Deze gegevens zijn cruciaal voor beleidsvorming, gezondheidsstudies en besluitvorming.
Door gegevens te verzamelen uit diverse steden met verschillende geografische en klimatologische omstandigheden, helpt Net4Cities bij de identificatie van vervuilingsbronnen, de verbetering van emissie-inventarissen en de ontwikkeling van nauwkeurige brontoewijzingsmodellen. De verzamelde informatie wordt geïntegreerd in stedelijke en nationale databases, waardoor transportgerelateerde emissies beoordeeld kunnen worden, niet-conforme bronnen geïdentificeerd worden en bijgedragen wordt aan handhaving en het verminderen van gezondheidseffecten.
Rol van de VMM
De VMM ondersteunt de online dataverzameling van zowel gereguleerde als opkomende verontreinigende stoffen. De VMM is verantwoordelijk voor de installatie van geavanceerde meetinstrumenten op bestaande en nieuwe locaties, waaronder de havens van Limassol en Heraklion. Deze instrumenten verzamelen data over luchtverontreiniging, zoals fijnstof (PM2,5, PM10) en ultrafijne deeltjes (UFP), en helpen zo een geharmoniseerde dataset op te bouwen voor gezondheidsonderzoeken en analyse van vervuilingsbronnen.
Daarnaast zet de VMM haar ervaring met remote sensing in voor een uitgebreide monitoringcampagne in de verschillende partnersteden (waaronder Antwerpen), waar we voertuigemissies meten om bestaande emissiegegevens te verbeteren. Door meting op individueel voertuigniveau uit te voeren, kan de VMM voertuigen met onverwacht hoge emissies identificeren en bijdragen aan beleidsaanbevelingen voor zowel Antwerpen als andere Europese steden. De VMM zal tijdens de campagne in Antwerpen samenwerken met VLABEL en de politie om hun ervaring met handhaving van milieuregels voor voertuigen te benutten en deze kennis te delen met buitenlandse partners. Zo willen we het milieu beschermen en bijdragen aan een eerlijk economisch speelveld.
Als regionale milieubeschermingsautoriteit voor Vlaanderen draagt de VMM ook bij aan de regulering van lucht- en geluidsoverlast in stedelijke gebieden, een taak die van groot belang is binnen het project.
Projectpartners
- België
- Vlaamse Milieumaatschappij
- Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek
- Rear Window
- Nederland
- Milieudienst Rijnmond
- Duitsland
- VDI/VDE Innovatie + Techniek GmbH
- Duits lucht- en ruimtevaartcentrum (DLR)
- Helmholtz-centrum Postdam - Duits onderzoekscentrum voor geowetenschappen (GFZ); onderzoeksinstituut voor duurzaamheid
- Universiteit van Bremen
- Verenigd Koninkrijk
- EarthSense Systems
- Noorwegen
- Stiftelsen Norsk Institutt Forluftforskning (NILU)
- Zwitserland
- Hogeschool Zürich
- Finland
- Airmodus Ltd
- Spanje
- Universiteit van Barcelona
- Tecnalia
- Georgië
- Ivane Javakhishvili Tbilisi Staatsuniversiteit
- Griekenland
- Universiteit van Kreta
- Cyprus
- Instituut Cyprus