Afgraven zanddepots essentieel voor herstel van natte natuur

De oorspronkelijke natte natuur van het Schulensmeer raakte bedolven onder tonnen zand door zandwinningswerken in de jaren ’80. Het afgraven van deze zanddepots is essentieel voor het herstel ervan.

13 november 2020

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Nu de begroeiing verwijderd is, zie je pas hoe nefast dit is. Op sommige plaatsen zijn deze onnatuurlijke zandophopingen meer dan 6 meter hoog. Ze nemen al jarenlang de plaats in van natte natuur, met alle bijhorende fauna en flora. Op onderstaande dronebeelden kan je zien hoe noodzakelijk deze werken zijn.

U kunt deze inhoud op dit moment niet bekijken omdat u ervoor heeft gekozen om thirdparty cookies uit te schakelen in de privacy instellingen.

De volgende maanden graven we deze zanddepots af: deels tot op het oorspronkelijke terreinniveau om natte graslanden te herstellen en deels tot onder het waterpeil van het Schulensmeer om rietmoeras te ontwikkelen. Met de vrijgekomen grond leggen we een ondiepe zone aan in het Schulensmeer waar zich rietmoeras en waterplanten zullen ontwikkelen. Zo herstellen we het leefgebied van zeldzame moeras- en weidevogels, maken we ruimte vrij voor waterberging en verbetert de waterkwaliteit van het Schulensmeer. Het opnieuw herstellen van natte natuurgebieden of wetlands is essentieel in de strijd tegen de effecten van de klimaatopwarming.

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief