Geaccrediteerd labo garandeert kwaliteit analyses

Meten is weten. De VMM investeert daarom in kwaliteitsvolle analyses en metingen van verschillende chemische stoffen in water en lucht. Dat doen we in ons eigen onafhankelijk labo dat over uitgebreide accreditaties beschikt. Zo kunnen we betrouwbare meetwaarden aanbieden.

Naast meten ook duiden en expertise

Als onafhankelijk overheidslabo staan we niet onder commerciële druk, waardoor we ons kunnen richten op het opbouwen van diepgaande kennis en expertise. Het labo levert niet alleen betrouwbare meetwaarden aan belanghebbenden, maar ook waardevolle context en duiding bij de resultaten.

Onze medewerkers besteden extra aandacht aan de kwaliteit van de metingen, onder andere door resultaten te vergelijken met historische gegevens van dezelfde meetlocaties en door intercomponenten-checks toe te passen, zoals het toetsen van de som van NH4, NO2 en NO3 tegen de parameter totaal stikstof. Bij twijfel worden de data handmatig gecontroleerd door onze analisten en, als dat nodig is, opnieuw geanalyseerd.

Onze focus ligt niet op winst, maar op het belang van de samenleving. Binnen de VMM is het labo een belangrijke schakel in de keten van monitoring, vergunningverlening en handhaving.

Wat analyseren we?

Het labo voert analyses uit voor verschillende VMM-meetnetten en samenwerkingsovereenkomsten. We meten onder ander voor het Mest Actie Plan en milieu-incidenten in het oppervlakte- en afvalwater. We meten ook metalen, stikstof, ammonium en vluchtige organische stoffen in de lucht. Daarnaast analyseren we ook de waterbodem en zeewater.

Ga naar het overzicht van analyses van het VMM-labo.

Hoe waarborgen we de kwaliteit?

We zijn voor het grootste deel van onze analyses geaccrediteerd door de Belgische Accreditatie instelling BELAC. Hiervoor wordt het labo regelmatig onderworpen aan een kwaliteit- en technische audit. Daarbij wordt afgetoetst of de werking van het laboratorium voldoet aan de ISO 17025 norm. Bij deze norm staan drie aspecten centraal: (1) de kwaliteit van de organisatie, (2) de professionaliteit van de medewerkers en (3) de kwaliteit van het afgeleverd product.

Daarnaast is het laboratorium ook erkend voor het ‘Vlaams reglement inzake erkenningen met betrekking tot het leefmilieu (VLAREL)’ in de discipline water. Hiervoor hebben we een gunstige beoordeling nodig van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) op basis van de evaluatie van beproevingen, metingen en analyses die VITO ter beschikking stelt.

Ook voor de analyses die niet onder erkenning of accreditatie vallen, waarborgen we de kwaliteit door eigen strikte kwaliteitscriteria. Het labo garandeert kwaliteitsvolle metingen op dagelijkse basis. Via ringtesten vergelijken we met andere labo’s. Bij twijfelgevallen nemen we een tweede of derde monster vooraleer we de resultaten vrijgeven.

Het beheer van de laboratoriumactiviteiten en het kwaliteitsbeleid zijn gebaseerd op de ISO 17025:2017 ‘Algemene eisen voor de competentie van test- en kalibratielaboratoria’. De  collega’s van dienst monsterneming en inventarisatie waterkwaliteit nemen de monsters. Om de analysen en workflow binnen het labo kwaliteitsvol te laten verlopen gebruiken we verschillende gestandaardiseerde beproevingsmethoden (GBM), gestandaardiseerde procedures (GP) en richtlijnen.

Met wie werken we samen?

Het labo voert heel wat metingen en analyses uit voor interne diensten van de VMM.

Daarnaast werkt het labo samen met volgende partners:

  • VLIZ
  • VITO
  • Afdeling maritiem toezicht
  • Departement omgeving
  • Samenwerkingen met middelbare scholen, hogescholen en universiteiten via stages en labobezoeken

Enkele voorbeelden van opgebouwde expertise

Het VMM-labo speelt een leidende rol in Vlaanderen bij de ontwikkeling van routinematige PFAS-analyses. We investeren in LC/GC-screening, zowel in ons routinematig meetnet om nieuwe, opkomende polluenten te detecteren, als bij milieugerelateerde incidenten voor de analyse van onbekende lozingen. We ontwikkelen de screening tools in nauwe samenwerking met VITO. Daarnaast zetten we ecotoxicologische tests in met bioassays om de link te leggen tussen gemeten concentraties van stoffen zoals oestrogenen, dioxines of PFAS, en de bijbehorende risico’s voor aquatisch leven (= Effect Based Monitoring). Hiervoor maken we gebruik van Calux®-testen, waarmee we de mogelijke ecologische impact beter kunnen inschatten.