Zwemwater in Vlaanderen scoort opnieuw zeer goed

Zo goed als alle officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland krijgen de beoordeling ‘goed’ en ‘uitstekend’. Dat blijkt uit de zwemwaterresultaten van 2023. Ondertussen zijn de metingen al opnieuw gestart op 101 locaties in Vlaanderen

28 mei 2024

Zwemwater

Deel online

facebookLinkedInTwitter

Tijdens het badseizoen (mei tot september) controleert de VMM regelmatig de zwemwaterkwaliteit aan de kust en op zwem- en recreatievijvers. In 2023 waren er 101 officiële zwemwateren: 41 badzones aan de kust en 60 zwemwateren in het binnenland. 66% van de zwemzones aan de kust en 80% van de zwemvijvers in het binnenland scoorden uitstekend. Op 1 locatie na die aanvaardbaar scoort, kregen alle andere zones een goede score.

25 keer werd een tijdelijk zwemverbod afgekondigd omwille van blauwalgen, waarvan driemaal omwille van een overschrijding van de kwaliteitsnormen voor zwemwater. Vooral het hogere aantal vaststellingen van blauwalgen valt op. Ondanks het minder mooie weer in 2023 waren er ongeveer evenveel verboden als het jaar ervoor. 

Meer weten? Bekijk de indicator zwemwaterkwaliteit

Zwemwatercontroles 2024 al gestart

Ook dit jaar houden de Vlaamse Milieumaatschappij en het departement Zorg de zwemwaterkwaliteit in het oog. Op alle kustlocaties, zwem- en recreatievijvers hebben de wateronderzoekers van de VMM al kwaliteitsstalen genomen.

Tijdens de zomer blijft de VMM ook op regelmatige basis de kwaliteit controleren. De resultaten hangen op aan de hoge redderstoelen aan de bewaakte zwemzones van de kust en aan de ingang van de zwem- en recreatievijvers. Je vindt de resultaten ook online terug op www.kwaliteitzwemwater.be.

Is er een slecht staal?  Dan treedt een hele procedure in werking:

  • Onmiddellijk wordt het zwemmen ter plaatse ontraden.
  • Een nieuw staal wordt binnen de drie dagen genomen.
  • Is dat staal goed, dan kan je terug met een gerust hart gaan zwemmen.
  • Is het tweede staal niet goed? Dan volgt er een advies om een zwemverbod in te stellen.
  • Ook wanneer er een zwemverbod is, blijft de VMM meten. Zodra de waterkwaliteit terug in orde is, wordt de zwemzone dan terug vrijgegeven.

Vrije zwemzones in de toekomst ook op kwaliteitzwemwater.be

Vanaf dit jaar kunnen steden en gemeenten ook zelf een zwemzone zonder toezicht inrichten. Daarvoor moet eerst een grondige risicobeoordeling gebeuren en moeten de waterbeheerder en het Vlaams departement Zorg hun toestemming geven. Het lokaal bestuur bewaakt de waterkwaliteit van de vrije zwemzone door om de twee weken een waterstaal te laten analyseren. Wanneer een vrije zwemzone aangeduid is, zullen de resultaten ook ontsloten worden op www.kwaliteitzwemwater.be.

Blijf je graag op de hoogte?

We maken maandelijks voor jou een selectie van de belangrijkste nieuwsberichten op maat van de milieuprofessional.

Schrijf je in op de nieuwsbrief